С оригинални пана третокласнички от ОУ „Д-р П. Берон“ спечелиха първи награди от Националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда”

0
896
Клуб

С оригинални пана третокласничките Рая Димитрова и Александра Ангелова от ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен, спечелиха първи награди от Националния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда”. Талантливите момичета развиват своите умения в клуб „Бродерия“ при училището под вещото ръководство на учителката Димка Дилкова. Децата са отличени в категория „Индивидуална изработка“, където са раздадени 13 първи награди в различни възрастови групи.

Рая Димитрова и Александра Ангелова (вдясно)

С наградата на Сдружение „Дай, бабо, огънче!“ е удостоена Дария Георгиева – ученичка от седми клас в същото училище, а с втора награда е отличена Антония Борисова от детска градина „Зорница“ – гр. Плевен. Конкурсът за мартеници „Пижо и Пенда” е за изработка на най-голяма, най-дълга мартеница, пано и обемна кукла и се организира от НЧ „П. К. Яворов“ 1926 – с. Мещица, и Сдружение „Дай, бабо, огънче“ – гр. Перник.

Много съм щастлива, че, въпреки обстоятелствата, и тази година имаше конкурс за мартеници. Поради факта, че не всички деца бяха присъствено в клуб „Бродерия“, решихме този път да заложим на индивидуални участия. Поверих изработването на паната на Александра и Рая от трети „б“ клас. И двете момичета са за първа година в клуба, може да се каже, че първите бодчета направиха през есента на миналата година, разказва Димка Дилкова. Решават да представят монохромни мотиви, които не са български шевици, а просто декоративни изчистени мотиви, за които учителката преценява, че на децата ще им стигнат силите и времето. От предложените десетина варианта малките творци избират по свой вкус два. Усилията и старанието им са оценени подобаващо и журито им присъжда заслужени първи награди.

Пред участниците в клуб „Бродерия“ вече стои следващата отговорна задача: да концентрират вниманието и старанието си в подготовката на традиционната годишна изложба в училище „Д-р Петър Берон“, на която ще покажат красиви шевици от различни области на България.

Деца от клуб „Бродерия“ и учителката им Димка Дилкова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here