Театрална школа “Искрици” с ръководител Орхан Таир отваря врати в читалище “Съгласие 1869” в Плевен

0
314
Орхан Таир
Орхан Таир в ролята на клоуна Орхи.

Театрална школа “Искрици” с ръководител актьорът и режисьор Орхан Таир ще отвари врати в читалище “Съгласие 1869” в Плевен на 5 ноември, информират от културния институт. Приемат се деца от 6 до 16 години – желаещите могат да се запишат на телефони 0882 016 908 и 064 / 824 242.

Орхан Таир е роден в село Ракита, Певенско. Завършил е актьорско майсторство за куклен театър в класа на Димитър Стоянов и проф. Боньо Лунгов и режисура за драматичен театър при проф. Крикор Азарян. Бил е директор на Плевенския куклен театър, Кюстендилския драматичен театър и на Музикално-драматичния театър „Кадрие Лятифова“ в Кърджали. Децата го познават като клоуна Орхи. Установява се със семейството си в Лондон, Англия през 2010 г, където създава Малък български театър.

Режисьор на българската артистична трупа е синът му – Айдън Таир, който завършва актьорско майсторство и режисура в университета в Единбург. Технически директор на Театъра пък е съпругата му – Петя Таир, която също има диплома за актьорско майсторство и режисура от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Основната мисия на Малък български театър в Лондон е да разпространява българската култура на Острова, но трупата не се ограничава само с българска литература, пиеси и език, а поставя и чужди автори на английски език.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here