Плевенската художничка Светлана Брезашка ще участва в Катарския международен фестивал на изкуството

0
549
Светлана Брезашка
Светлана Брезашка


Плевенската художничка Светлана Брезашка ще участва в Катарския международен фестивал на изкуството, който ще се проведе от 20 до 25 ноември 2023 г. в гр. Доха, Катар. Авторката ще се представи с две картини, които са избрани от куратора Джулио Нориега, официален посланик за представяне на изкуство в Катар и Дубай и представител на арторганизацията Red tree. 

„По мотивите на Категат“, 70/80 см., ленено платно, масло, автор: Светлана Верисова (Брезашка)

В престижния световен форум ще се включат над 300 художници от над 65 държави. Ще участват още скулптори, фотографи, модни дизайнери. В дните на фестивала ще се проведат модно ревю, симпозиум по живопис, мастърклас, туристическа обиколка на Катар и тържествена гала вечер с награждаване на отличените творци. Събитието се организира от Министерството на културата на Катар и се финансира от правителството и от частни лица.

„На пазара за Камилите“, 60/60 см., масло, ленено платно, автор: Светлана Верисова (Брезашка)

Светлана Брезашка няма да присъства лично, но картините й ще бъдат представени от Джулио Нориега, а в периода 28-30 ноември той ще проведе ULTRA VIP представяне в Дубай, по време на което ще представи отново нейните творби и на други художници пред колекционери, политици, общественици и шейхове.

Неотдавна художничката, която е от Русия, но от 1997 г. живее и работи в България (в гр. Искър и в гр. Плевен), участва в друг престижен форум: Международната изложба на изкуството Arte Venezia, организирана от Центъра за изкуство и култура Verum и под патронажя на Община Венеция и Института за словашка култура към Словашкото посолство в Рим.

Събитието се състоя от 16 до 24 септември в залите на Scuola Grande San Teodoro и представи творчеството на 44 артисти от Италия, Словакия, Чехия, Германия, Австрия, Унгария, Гърция, Финландия, Швеция, Унгария, Полша, САЩ, Южна Корея, Ливан, Литва, България.

Залез и глухарчета край реката“, автор: Светлана Верисова (Брезашка) – една от трите картини, с които се представя във Венеция.

За Светлана Брезашка

Интересната авторка е родена през 1974 г. в Русия. От живопис се интересува още от ученическите си години, а в последствие завършва педагогика и работи като учител по рисуване. От 1997 г. живее и работи в България – в гр. Искър и в гр. Плевен.

Рисува предимно с масло, в реалистичен стил. Обича да създава пейзажи, натюрморти и сюжетни картини. В по-голямата част от платната й присъстват както природата, така и хората. Особено място е отделено на децата, които са изобразени като участници в забавни и интересни моменти.  

Картините на Светлана Верисова (Брезашка) носят типично руска атмосфера. Нейни творби са притежание на колекционери в Русия, България и Германия, въпреки че художничката представя творчеството си в малко колективни изложби в Русия и България. През януари 2023 г. тя участва в конкурса Best Painting of the Week и получава награда за картината си „Вечер след дъжда“.

През април 2023 г. открива самостоятелна изложба в Плевен, а през юни същата година участва в Биенале в Сърбия с организирано от Белградската културна асоциация, където получава награда за „Най-добра картина на галерията“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here