Художникът Милчо Талев ще открие изложба живопис в Артцентър “Плевен”

0
298
Изложба - Милчо Талев

Художникът Милчо Талев ще открие изложба живопис в Артцентър “Плевен” на 11 октомври, в 11,30 ч.

Творецът е роден през 1958 г. в Шумен, но живее и получава средното си образование в Плевен. През 1997 г. завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност графика при професор Иван Маринов. Участва в много национални и международни изложби и е носител на престижни отличия и награди – сред последните са наградата на Съюза на българските художници – София, за живопис от биеналето „Лудогорие“ 2021 и наградата за живопис на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ от биеналето „Приятели на морето“ 2022.

Милчо Талев има над 50 самостоятелни изложби в Швейцария, Чехия, Германия и Италия. Някои от неговите картини са притежание на Нaционалната художествена галерия – София, галериите в Плевен и Смолян, както и на галерии и частни колекции в Швеция, Холандия, Германия, Португалия, Гърция, Австрия, Швейцария, Англия, Франция, САЩ, Израел и др.

Творецът е дългогодишният председател на Народно читалище „Просвета 1888“ и директор на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ в Поморие, а тази година беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Поморие“ за приноса му към съхранението на духовно-историческата памет и за активното му участие в културния и обществен живот на града.  

Милчо Талев е и сред инициаторите и ръководителите на художниците и скулпторите в пленера „Светът е море“ в Поморие, който с годините обогатяват градската културна среда, но и фонда на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“, която е само на шест години, но под ръководството му успява да се наложи като културна институция в града и околността.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here