Талантливият плевенски художник Иван Тодоров открива изложбата си “Живот извън картината” в УниКредит Студио в София

0
509
Изложба - Иван тодоров

Талантливият плевенски художник Иван Тодоров представя изложбата си “Живот извън картината” в софийското пространство за изкуство УниКредит Студио (пл. „Света Неделя“ № 7). Експозицията на интересния млад автор ще бъде открита на 28 юни, в 18 ч., и може да бъде посетена до 14 юли 2023, всеки делничен ден между 10 – 18 ч.

Творческият път на Иван Тодоров започва в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен – специалност „Живопис“, където неговият дядо го насърчава още от ранна детска възраст да рисува. Заради умението на дядо му да сътворява човешка фигура с лекота и само с няколко движения на молива, човекът се превръща в най-голямото вдъхновение за Иван Тодоров – с неговия дух, съзнанието му, присъствието му в света, но най-вече върху платната. След завършване на средното си образование, младият творец продължава развитието си в Националната художествена академия в София и вече има зад гърба си десетки изложби и изяви.

Иван Тодоров

”Изложбата „Живот извън картината“ изследва сложната амалгама по създаване на картини и техните вътрешни и външни измерения чрез средствата на живописта и холографското изображение. Разглежда се картинното пространство, преведено на различни езици; човешката фигура в рамките на платното и прожекцията на движещия човек. В изящното изкуство – по-конкретно в живописта, борбата на художника е неизмерима с материята, която олицетворява духа и неговите състояния. Затова прожекцията изследва обекта – нереален, неплътен и в някакъв смисъл в минало време, затворен в своя темпорален континуум”, гласи анонсът на събитието.

Проектът е финансиран с подкрепата на Национален фонд “Култура“ – по Програма „Дебюти 2022/23“. Изложбата се реализира чрез партньорството на УниКредит Булбанк и Националната художествена академия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here