Първият фестивал “Вечер на българската култура” в Турция и Албания започна с голям успех

0
547
Джейлян - фестивал в Турция

Първият фестивал “Вечер на българската култура” в Турция и Албания започна с голям успех. Артистичен директор на културния форум, който ще се състои в няколко поредни серии през цялото лято на тази година, е Джейлян Демирев – хореограф и ръководител на Клуб “Северняците” – Плевен.

Първата изява вече пожъна огромен успех сред публиката в град Дидим (Турция) от 17 до 22 юни. На сцената се представиха блестящо Фолклорен клуб „Тракийка“ – гр. Баня, Певческа група „Беленки“ и Танцов състав „Извор“ от с. Бели Извор. 

От 9 до 14 юли ще е следващата изява – отново в Дидим, а след това фестивалът на българщината продължава на сцена в град Дуръс (Албания) – от 20 до 30 юли. Следват фестивални дни в Дидим (Турция) – от 31 август до 5 септември, а последната проява ще е от 6 до 10 септември – отново в Дуръс (Албания).

На фестивалната сцена в Албания ще излязат заедно Клуб “Северняците” – Плевен, и Хорът за македонски песни при плевенското читалище „Парашкев Цветков 1903“. По време на летния артфорум своето изкуство ще споделят с публиката фолклорни състави и групи от цяла България: София, Русе, Варна, Шумен, Лом, Дулово и др.

“Миналата година ми дойде идея да се провежда „Вечер на българската култура“ в Дидим (Турция) и в Дуръс (Албания). Така хората, които живеят в съответната държава, както и многобройните туристи, които посещават тези градове, ще имат възможност да вникнат по-дълбоко в богатството на нашия фолклор. Ще се веят само български знамена, а каква по-голяма гордост от това!”, коментира Джейлян Демирев. Неговото намерение е фестивалът да се превърне в ежегоден.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here