Българо-японски изследвания в областта на лечението с противораковата ваксина на Фондация “Хасуми” ще започнат в МУ – Плевен

0
313
проф. Добромир Димитров

Ректорът на плевенския Медицински университет (МУ) проф. д-р Добромир Димитров беше на работно посещение в Япония в периода 20–27 юни 2023 г. Визитата се осъществи по покана на проф. д-р Кеничиро Хасуми, председател на Медицинската корпорация „Шукокай“, основател на Международната изследователска фондация Хасуми – България и Доктор хонорис кауза на Медицинския университет в Плевен.

Ректорът посети клиниката на проф. Кеничиро Хасуми в Токио, за да се запознае с методите на лечение и терапия с автоложната терапевтична противоракова ваксина (HITV). Н. Пр. Посланик Мариета Арабаджиева също участва в срещата на представителите на МУ – Плевен и ръководството на Медицинската корпорация „Шукокай“.

По време на предстоящата през октомври 2023 г. XX-та Международна студентска конференция проф. Добромир Димитров и проф. Кеничиро Хасуми ще подпишат партньорско споразумение за срок от 5 години за съвместни изследвания в областта на лечението с автоложната терапевтична противоракова ваксина (HITV) в МУ – Плевен. България ще е единствената страна от Източна Европа, в която ще се прилага противораковата ваксина на Фондация “Хасуми”, а в Западна Европа това е Германия.

В Токио представителите на МУ – Плевен участват в Изложение на висшето образование в Европа и провеждат срещи с японски кандидат-студенти и техните родители. Университетът в Плевен е пионер при въвеждането на англоезично обучение по медицина за чуждестранни студенти от над 45 държави по света, като японските студенти се увеличават през годините, а дипломираните вече са намерили успешна професионална реализация в Страната на изгряващото слънце.

От 2012 г. МУ – Плевен поддържа дълготрайни партньорски отношения с Фондация “Хасуми” – България. Всяка година проф. Хасуми и водещи учени от фондацията участват в традиционната Международна студентска конференция в Плевен с пленарни лекции, за да запознаят академичната общност с последните достижения в областта на имунологията и онкологията.

Проф. д-р Кеничиро Хасуми е основател на Международната изследователска фондация “Хасуми” – България (МИФХ – България) през 2006 г. и е председател на МИФ – Хасуми в САЩ. През 2014 г. Медицинският университет в Плевен му присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за изключителните му научни постижения и значимия му принос в областта на имунологията, имунологичната терапия на рака и разработването на терапевтични противоракови ваксини.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here