Международният фестивал „Акордеомания“ привлича музиканти със световна слава в Плевен

0
320
Акордеомания 2023

Третото издание на Международния фестивал „Акордеомания“ 2023 ще се проведе от 29 юни до 2 юли в Плевен. Организатори на проявата са Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ и Сдружение „Акордеомания арт“.  

В дните на фестивала ще се проведат „Акордеонна академия“ и два конкурса: международен и национален. Участниците в националната артнадпревара ще се изявят в разделите “Класика” и “Фолклор”, като първите трима в двете категории печелят едногодишни стипендии от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби и еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски класове.  

В раздел “Камерна музика” камерният състав, отличен с най-много точки в конкурса, ще получи парична награда, статуетка и диплом от фондация „Георги Гълъбов“. Сдружение „Акордеомания арт“ ще връчи най-голямата награда – “Гран при” (на стойност 1000 лв.), на солиста с най-много точки в международния конкурс ще получи и най-голямата награда – „Гран При“ на стойност 1000 лв.

Участниците ще бъдат оценени от международно жури с музиканти от Литва, Молдова, Сърбия, Черна гора, България, Германия, Босна и Херцеговина.

Събитието ще бъде открито на 29 юни с концерт на именития акордеонист Раду Ратои (Молдова), който ще се състои в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“, от 19,30 ч. Концерт на лауреатите от конкурсите и награждаването им ще са на 1 юли, от 18 ч., в същата зала. Концертите са със свободен вход за публиката, информираха на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен Румен Тодоров, директор на НУИ “Панайот Пипков”, и Ценка Тодорова, председател на Сдружение “Акордеомания арт”.  

Събитието включва още уъркшопове на известни преподаватели, сред които Виктор Мелник (България), Раду Ратои (Молдова), Владимир Мандич (Сърбия) и проф. Раймондас Свякевичюс (Литва), семинари и майсторски класове.

Международният фестивал „Акордеомания“ има за цел обмяна на най-новите тенденции между учащи, педагози и изпълнители в областта на акордеонното изкуство от цял свят, създаване на творчески контакти и възможности за бъдеща професионална реализация, популяризиране и запознаване на обществеността с постиженията и разнообразните жанрови приложения на акордеона.                                                                                                                                                                       

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here