Талантливата перкусионистка Златина Иванова от Плевен ще е солистка в концерта “Обичам БГ музика” на Симфониета – Враца

0
734
Златина Иванова
Златина Иванова

Талантливата перкусионистка Златина Иванова ще е солист на концерта “Обичам БГ музика” на Симфониета – Враца. Плевенчанката ще е водещият изпълнител на Концерт за ксилофон и оркестър от младия композитор Николай Димитров. Изпълнението на произведението ще е премиерно.

В програмата са включени още премиера на Концерт за цигулка и оркестър от същия автор – солист ще е Милица Кнежевич (цигулка), Симфонична увертюра „България“ от Ангел Котев и „Младежка танцова сюита“ от Парашкев Хаджиев. Диригент ще е Христо Павлов. Музикалният празник ще е на 16 юни, от 19.00 ч., в Градската концертна зала във Враца.

Плевенчанката Златина Иванова е на 22 години. През 2018 г. завършва средно–специално образование в НУИ „Панайот Пипков” в Плевен в класа по ударни инструменти на изтъкнатия педагог Симеон Серафимов. Тази година завършва бакалавърска степен в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София в класа на проф. Т. Кърпарова. Паралелно с това от 2019 г. работи в Симфониета – Враца.

Чаровната млада изпълнителка е носител на I-ва награда от XXII национален конкурс „Върбан Върбанов” – Бургас, II-ра награда от XI международен конкурс “MAGIC” – Бургас, награда за солист от XI национален конкурс за ученици – акомпанятори – Плевен, I-ва награда от IX Академичен конкурс за ударни инструменти.

Множество са и отличията й от конкурси като част от перкусионен ансамбъл „Акцент” при НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. Изявява се като солист на споменатия ансамбъл, както и на Плевенската филхармония, Общинския духов оркестър в Плевен, Академичния симфоничен оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София и др.

Участва в концерти на Плевенската филхармония, Симфониета – Враца, Софийската филхармония, Разградската симфониета, на Симфонично–оперно дружество – Пазарджик, на Пловдивската опера и балет, Симфониета – Видин, Русенската опера, на Академичния симфоничен оркестър, на Европейския младежки симфоничен оркестър „PROGRESSIVE” и др.

Свирила е под диригентството на Найден Тодоров, Григор Паликаров, Максим Ешкенази, Деян Павлов, Христо Павлов, Цанислав Петков, Любомир Денев – син, Георги Патриков, Константин Добройков, Константин Илиевски и др. 

На 22 юни 2022 г. Златина Иванова отново ще изпълни Концерт за ксилофон и оркестър от Николай Димитров, но този път заедно с Академичния симфоничен оркестър, като част от обучението й в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here