Световноизвестният китарист Зоран Дукич от Хърватска пристигна за пръв път в България за концерт в Плевен

0
524
Зоран Дукич

Световноизвестният китарист Зоран Дукич от Хърватска пристигна за пръв път в България за концерт в Плевен. Той ще представи интересния проект Бах – Пиацола. Събитието ще е тази вечер, 30 ноември, в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ от 19 часа и е част от Международния фестивал на китарата „Плевен“ 2019 г.  

Зоран Дукич завършва Музикалната академия в Загреб с Дарко Петриняк, а след това и Hochschule für Musik в Кьолн с Хуберт Кепел. През периода 1990-1997 г. той печели удивителен брой конкурси. Той е единственият китарист, който печели два пъти конкурса „Андрес Сеговия“ (в Гранада и Палма де Майорка). Представяйки изумително майсторство в голямо разнообразие от музикални периоди и стилове, той печели  конкурси, посветени на „Фернандо Сор“, „Мануел Понсе“, „Мануел де Файа“, „Франциско Тарега“ и др.

В най-големия по мащаб конкурс в Испания, покровителстван от Кралското семейство, печели първа награда, и специална награда за най-добра интерпретация на испанската музика (за първи път връчена на чужденец).

Въпреки че смята музиката на Й. С. Бах за център на музикалния му живот, той вдъхновява множество композитори да посвещават творбите си на него. В Неговия репертоар са включени произведения на Такемицу, Хенце, Рейли, Картър и други.

Днес балансираните му програми представят внимателно подбрани пиеси от Бах до Бритън, от Сор до Албенис, от Таррега до Вила-Лобос и Брауер.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here