Световната шампионка по акордеон Вероника Тодорова ще сподели изкуството си с плевенската публика

0
2538
Вероника Тодорова и Веско Ешкенази
Вероника Тодорова, Веско Ешкенази и Плевенската филхармония

Световната шампионка по акордеон Вероника Тодорова ще сподели изкуството си с плевенската публика. Срещата с нея ще е на 22 октомври, петък, от 19,30 часа в Violet Caffe & bar (в жк „Мара Денчева“, бл. 20). Необходима е предварителна резервация.

Известната музикантка се завърна в България след 15-годишна изключително успешна кариера в чужбина. Впечатлен от таланта й, големият цигулар Веско Ешкенази я покани да участва в неговото юбилейно турне в страната заедно с Плевенската филхармония.

Наричат я „вълшебницата с акордеона“, „царицата на сцената“, „магьосница“, а след световното първенство в Норвегия през 2006 г. тя е призната за най-добрата на този инструмент на планетата, защото в ръцете й клавишите могат да изсвирят всичко. Италианската фирма „Скандали“ – световноизвестен производител на акордеони, избира талантливата българка за свое рекламно лице, затова класните инструменти, с които свири Вероника, са създадени специално за нея. Младата музикантка свири всичко – класика, джаз, поп, вариете, танго, българска народна музика, обича да импровизира.

Началото на пътя й

Вероника Тодорова е родена в Плевен преди 33 години, но детството й преминава в село Дебнево, което завинаги я омагьосва с красотата и енергията си. Свири на акордеон от 6-годишна, като първоначално учи в ловешката музикална школа при Димитър Цветков, а после продължава при Мариета Жекова в град Троян. На 10 години печели първото си отличие – на конкурс в Клингентал в Германия. Следват още много постижения: става първа в националните конкурси в Пловдив, Русе и Нови пазар, а през 2003 г. получава отличия в Чехия и Швейцария.

През 2003 г. семейството й заминава за Германия, където попада в школата на известния италиански професор Ренцо Руджери, който е един от най-големите съвременни джаз музиканти. Той започва да я готви за участие в най-престижния конкурс за акордеонисти – в Кастелфидардо (Италия). Само след година българката се включва в това музикално състезание и става трета, с което предизвиква фурор, защото за пръв път от десетилетие жена стига до втория тур. Европейските медии са впечатлени и отделят нужното внимание на Вероника.

След 3 години българката става „Майстор на Германия“, печели награди във Финландия, Австрия, Словения, Италия, Сърбия, Чехия, Швейцария. Пет поредни години (2012-2017) е стипендиант във Франкфурт на академията „Йехуди Менухин“ и изнася между 150 и 170 концерта годишно. Паралелно с това преподава на деца в Германия, изявява се и като диригент на два оркестъра.

Фестивалът „Jam on the River“

Осен че свири по неповторим начин, Вероника Тодорова се доказа и като прекрасен организатор и мениджър на фестивала „Jam on the River“ в село Дебнево, Община Троян, създаден по нейна идея. Третото издание на форума през август тази година събра в полите на Балкана изключителни музиканти, сред които Теодосий Спасов, Стунджи, Недялко Недялков, Ангел Димитров, Кристофър Херман – виолончелист и невероятен композитор от Франкфурт, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, както и много други джаз, поп, рок и фюжън групи. Във фестивала се включиха и танцови ансамбли от различни населени места.

Вероника Тодорова впечатлява околните не само с невероятния си талант, но и с темперамента, добротата, неизчерпаемата си енергия, позитивизъм и слънчева усмивка. Тя е убедена, че България има нужда от хора като нея, които са натрупали опит извън страната и след време се връщат, за да бъдат полезни на родината си. Затова й не спира да дава – преподава на деца в училището в любимото й Дебнево. Мотивира и свои колеги музиканти от Троян да пътуват до китното селце, за да предават магията на музиката на малчуганите.  

Нови изяви

Наскоро Вероника се завърна от голямо турне в Швейцария и Германия. Тя е е част от спектакъла „Врабче и Ангел“, който разказва историята на Едит Пиаф и Марлене Дитрих, режисьор е Даниел Гросебойман.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here