Младежи проучват с анкета отношението на плевенчани към климатичните промени – ще внесат резултатите в общината

0
806
Плевен


Младежи проучват с анкета информираността и нагласите на плевенчани относно климатичната справедливост, промените в климата и мерките, които Община Плевен взема в това отношение. Резултатите ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде внесен в местната администрация.

Анкетата е част от проекта „ЗАедно ПЛанирамеЕ В зелЕНо“, иницииран и реализиран от плевенчанката Вероника Георгиева в сътрудничество с Ротаракт клуб Плевен – Центрум и с финансовата подкрепа на Български фонд за жените по програма „Равнопоставеност и климатична справедливост“ 2021 г.

Вероника Георгиева е на 20 години, родена е в Плевен. Завършва ДФСГ „Интелект“, а в момента е студентка втори курс в Софийския университет със специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Работи в известна международна компания и е доброволец в две популярни сдружения: „Доброволци за „Кайлъка“ и Фондация „Аз съм „Кайлъка“.

Идеята за проекта „ЗАедно ПЛанирамЕ В зелЕНо“ се ражда след участието й в двудневна обучителна програма на тема „Равнопоставеност и климатична справедливост“, организирана от Български фонд за жените през лятото. Проектът има два етапа. Първият – статистически, обхваща анкетното проучване и входирането на резултатите от него в Община Плевен с цел да се провокира, от една страна, гражданската активност, а, от друга, да се потърси и отговор на въпросите на гражданите от отговорните институции. Вторият – практически, включва обучителни инициативи в няколко гимназии в град Плевен, които ще бъдат проведени съвместно с Ротаракт клуб Плевен – Центрум в идните месеци.

Замисълът на анкетата дава възможност на плевенчани да изразят своето мнение по въпросите за опазването на околната среда в областта, както и да дадат оценка на извършваната работа в тази насока. „За мен лично гражданската активност по този наболял въпрос е ниска – най-често гражданите се чувстват силни да споделят своето мнение единствено в социалните мрежи, а настоящото анонимно проучване им дава свободна трибуна за изява. Информацията от анкетата до момента сочи, че най-често даваната оценка за ефективността на мерките за опазването на околната среда е 3 точки, при възможност от 1 до 10, а най-често споделяните препоръки са свързани с нерегламентираните отпадъци, липсата на безопасни велоалеи и липсата на санкции срещу горенето на отпадъци и гуми“, сподели Вероника Георгиева за „Духът на Плевен“.

Желаещите да участват в анкетата могат да го направят, като последват линка: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScespcy8SCVwXHBiBKaPPbGCWnNPqdDMg1MuIq9skfWr4BFuA/viewform

Всички предоставени данни и мнения ще бъдат използвани единствено за целите на проучването, уверяват организаторите.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here