Медицинският университет в Пловдив представя онлайн книгата „Символи в християнските мозайки“ на проф. Славик Табаков

0
515
„Символи в християнските мозайки (образен справочник)“ - проф. Славик Табаков

Медицинският университет в Пловдив представя с лектория онлайн книгата „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“ на Doctor Honoris Causa проф. Славик Табаков, информират от висшето учебно заведение. Виртуалната среща с автора е на 18 октомври от 16.30 часа.

Книгата е резултат на многогодишен труд. Обяснени са 280 основни християнски символа, следващи утвърдената богословска традиция. Те са илюстрирани с над 430 цветни снимки от 24 страни. Включени са и над 350 бележки, цитати от Библията, богослови, историци и изкуствоведи.

Това е най-големият справочник на раннохристиянските символи, илюстриран с реални изображения на мозайки. Изключително малкото подобни книги в световен мащаб обикновено почти не включват мозайки от България и другите Балкански страни, а в настоящото издание над 20% от изображенията са от този регион и ги съпоставят с такива от Западна Европа, Средния Изток и Северна Африка. Тези паралели показват уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в България и техния принос в християнското изкуство и символика.

Линк за присъединяване към срещата: https://zoom.us/j/91222940441
Meeting ID: 912 2294 0441

Проф. Славик Табаков

Българският учен проф. Славик Табаков е водещ световен експерт в областта на медицинската физика. Директор е на магистърски програми към Кралския колеж в Лондон. Потомък е на д-р Теофил Груев, който е създател на Медицинския факултет в Пловдив, и роднина на Христо Г. Данов. Постиженията на проф. Табаков в научната и научно-практическата сфера са ключови за професията медицински физик в световен мащаб. Той е председател на Международната организация по медицинска физика и вицепрезидент на Международния съюз за физически и инженерни науки в медицината (IUPESM).

Проф. Табаков е водещ автор на концепцията за електронното образование по медицинска физика, както и на първите образователни бази данни с изображения; първите електронни книги; първата енциклопедия по медицинска физика; първия международен терминологичен речник по медицинска физика (на 29 езика), за което е награден с медала Харолд Джонс за изключителни приноси в обучението по медицинска физика и ръководна роля в международното образование.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here