Световна премиера на пиесата „Нацията на влюбените” предстои в ДКТ “Иван Радоев” в Плевен

0
355
ДКТ

Латвийският режисьор Мартинш Ейхе постави „Нацията на влюбените” в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен. Автор на пиесата е Михаил Дурненков – той създава творбата си по „Време second hand“ на писателката от Беларус Светлана Алексиевич, която е отличена с Нобелова награда за литература за 2015 г. Международният проект ще бъде представен на много европейски сцени, а на самата премиера в Плевен на 5 май 2023 г. ще присъстват театрали от Европа.

След кастинг на 5, 6 и 7 януари 2023 г. бяха избрани да участват 18 актьори от плевенската трупа: Диана Ханджиева, Йоана Кирчева, Камелия Хатиб, Екатерина Стоянова, Красимира Кузманова – Кокран, Маргарита Костова, Мария Илиева, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Нина Илиева, Теона Димова, Александър Кънев, Антъни Пенев, Валентин Василев, Васил Витанов, Мариан Дулчев, Михаил Михайлов и Сергей Константинов.

След кастинга режисьорът Мартинш Ейхе (директор на Кукления театър в Рига) споделя с директора на Плевенския театър Димитър Кабаков, че е впечатлен от професионализма на плевенските артисти. Репетициите започнаха на 28 март и протекоха много интензивно. Творческият екип е международен, като сценографът също е от Латвия – Памела Бутане, а театрален продуцент е Евгения Шерменьова – бивш зам.-министър на културата в Москва, Русия, където е недолюбвана. Тя живее и работи в Рига и е част от международната театрална мрежа, в която е и Плевенският театър.

Директорът на Плевенския театър – Димитър Кабаков (вляво) и режисьорът Мартинш Ейхе
Директорът на Плевенския театър – Димитър Кабаков (вляво) и режисьорът Мартинш Ейхе (Латвия)

Във „Време second hand“ авторката е събрала записвани в продължение на години в края на миналия и началото на този век истории на стотици обикновени хора, преживели епохата на Съветския съюз. Както самата Алексиевич пише в сайта си, за свой писателски жанр е избрала гласовете човешки: на хората от улицата, зад стъклото на прозорците… Острата и откровено човешка лична позиция на писателката за случващото се в родината й и в Русия изобщо среща обществен отглас по-често в чужбина. А там, където е родена и отрасла, вече я хулят и официалната позиция на институции и критика не е изпълнена с любов. В момента тя живее в Германия.

Драматургът Михаил Дурненков подбира 15-ина лични истории от романа на Алексиевич – предимно на жени, и създава своята пиеса „Нацията на влюбените”. Самата авторка е дала благословията си за текста и постановката и следи целия процес по реализацията на пиесата. В спектакъла ще бъде използвана много широко мултимедия, като част от идеята е самата Алексиевич да се включи със свое изказване. Голяма е вероятността тя да присъства и на премиерата. Визуалните решения в спектакъла са много интересни, както и декорът. Специално за представлението е композирана музика.

“Решението на режисьора е да събере героите в една голяма комунална квартира. Докато единият разказва своята съдба, другите живеят всекидневния си живот със своите битови ангажименти. Чрез личните истории се стига до мащабната картина на времето и онези процеси и грандиозни събития, които ни се стовариха на главите през целия 20 век”, поясни за „Духът на Плевен“ Димитър Кабасов.   

Той припомня, че Светлана Алексиевич е автор и на книгата “Чернобилска молитва”, по която беше създаден филм, има романи за Афганистан, Чечня, за жените и девойките на фронта по време на Втората световна война – книгата се казва “Войната не е с лице на жена”, а Максима Боева направи по нея невероятния спектакъл “Косвени щети”, който се играеше в театър “Азарян” в София и беше отличен с “Икар” в категория “Дебют”. “България в това отношение може да се каже, че е пионер и първопроходник в това текстовете на Алексиевич да бъдат не само превеждани и издавани, но и да стигат до сцената”, допълни Димитър Кабаков.     

За настоящия проект в Плевенския театър връзката с режисьора Мартинш Ейхе е осъществена благодарение на Василка Бумбарова, която завежда Международния отдел на ДКТ “Иван Радоев” – Плевен. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here