Светът празнува Международния ден на театъра – 27 март

0
172
Театър

Светът празнува Международния ден на театъра – 27 март. Това изкуство винаги е вълнувало сърцата и умовете със своята вълшебна магия, родена в споделеността. Претворяването, преобразяването, изобличаването, възпитаването и изпращането на позитивни послания – всички тези компоненти са част от непреходната същност и стойност на това всепоглъщащо преживяване, което насища сетивата с пълнотата и многообразието на житейските смисли.

Плевенският Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ е един от най-старите професионални театри в България с изключително богата и любопитна история. Конституиран чрез Гражданско събрание на 22 декември, 1918 г., първата му премиера е на 6 февруари, 1919 г. с пиесата „Кин“ от Александър Дюма (режисьор Владимир Николов). Равносметката през 1937 г. се оказва повече от оптимистична: само за един сезон, 18 години след първата премиера, в театъра са изиграни 272 представления с 64,112 зрители. Не закъснява и първото представление за деца в Плевен – неговата премиера е през 1938 г., а заглавието е „Динко Мързелана“.

Този стремителен успех, включващ развиване на различни аудитории и представяне на сериозна българска и чуждестранна драматургия („Подвигът“ от Асен Разцветников,1944 г., режисьор Н.О. Масалитинов; „Платон Кречет“ от Корнейчук) нараства до одържавяването на театъра през 1946 г.

В новия строй е открит Плевенският народен театър, който отразява процесите, характерни за целия ни национален театър в периода. Няколко години след т.нар.„размразяване“ след Априлския пленум през 1956 г. започват да проблясват по-смели тенденции в развитието на плевенския театър с драматургия от Виктор Юго, Боян Болгар, Иван Пейчев, Николай Хайтов. Наред с преобладаващите български текстове за театъра в периода 1964 – 1979 г. впечатление правят и репертоарни избори като „Странната мисис Севъдж“ от Джон Патрик (реж. Слави Шкаров), „Любов под брястовете“ от Юджийн О‘Нийл и „Всичко в градината“ от Едуард Олби (реж. Елена Цикова). В периода 1965 – 1982 г. театърът е ръководен от Илия Чоджумов, последван от Милко Кулев, Георги Черкелов, Васил Попилиев и др.

През целия този противоречив, пъстър период, Плевенският театър заявява открито своя ангажимент и интерес към новата българска драматургия: на плевенска сцена са поставени за първи път 22 български текста за театър, сред които са „Опит за летене“ от Йордан Радичков (реж. Елена Цикова) и „Страшният съд“ от Стефан Цанев.

Днес културният институт продължава своя творчески път под ръководството на директора Димитър Кабаков.

***

По традиция най-престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в Международния ден на театъра – 27 март, и през 2024 г. ще празнуват своя 50-годипен юбилей. Номинираните спектакли ще бъдат представени в рамките на ХIХ издание на Софийския театрален салон, който е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар на Министерството на културата.

Официалната 50-та церемония по връчването на наградите ще се проведе на 27 март в Народен театър „Иван Вазов“, а събитието ще се излъчва от Българската национална телевизия.

Постановката “Тартюф” по Жан – Батист Молиер на плевенския Драматично-куклен театър “Иван Радоев” е с номинация за Националните награди “Икар” 2024 в категория “Майсторско техническо осъществяване”. Режисьор на заглавието е Крис Шарков. В образа на Тартюф влиза Антъни Пенев, в останалите роли се изявяват актьорите Адриан Филипов (Оргон), Боряна Маноилова – гост (Елмира), Валентин Василев (Валер), Делян Илиев (Клеант), Мариан Дулчев (Дамис), Надя Дердерян (Дорина) и Теона Димова (Мариана). Премиерните спектакли се състояха на 14 и 20 декември 2023 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here