След днешния протест министър Ананиев обеща да отвори залите за изкуство

0
960
Протест "Отворете залите за изкуство"

Мирен протест „Да отворим залите за изкуство“ събра днес, 24 май, в 11 часа пред Министерски съвет над 600 представители на танцови клубове и други колективи от цялата страна, облечени с различни носии. Те танцуваха ръченица на място и ръкопляскаха в ритъм, след което изпяха “Хубава си, моя горо”. Сред тях бяха и представители на плевенските Танцов ансамбъл „Шопско настроение“ и Танцов клуб „Чародейка“.  

Протестиращите, които вече трети месец са сериозно засегнати от забраната да упражняват своята професия, заявиха искането си незабавно да бъдат отворени залите. „Очакваме инструкции и уточнения по мерките и текстове на заповеди, както и разрешителен режим. Министър Кирил Ананиев лично пое ангажимент да бъдат достъпни всички помещения – читалища, културни домове, частни зали и други“, информира за „Духът на Плевен“ Пламен Иванов, ръководител на Танцов ансамбъл „Шопско настроение“.

Сред другите искания на протестиращите са и пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемиологична обстановка, като например безвъздмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати, осигуровки и режийни разходи. Освен това те настояват да се запази мярката 60/40 до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея.

На 26 май предстои представители на протестиращите да обсъдят исканията си по време на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

Пламен Иванов

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here