Плевенски депутати питат министъра на културата как ще бъде съхранено творческото наследство на акад. Светлин Русев

0
499
акад. Светлин Русев
Акад. Светлин Русев пред картина на Милко Божков – 24 април 2018, Артцентър „Плевен“

Плевенските народни представители от ПГ „БСП за България” Васил Антонов и Чавдар Велинов са отправили въпрос до министъра на културата Боил Банов как ще бъде съхранено творческото наследство на акад. Светлин Русев.  

„От художествените среди има едно име, което буди респект и почит не само сред нас, неговите сънародници, а и по света. Това е името на Светлин Русев. Име, което самó по себе си говори много и едва ли е нужно да изреждаме, че е професор, академик на Българската академия на науките, член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин, почетен член на редица организации, свързани с художественото изкуство във Франция, Япония, Австрия. Съвсем скоро, на 14 юни, Маестрото щеше да навърши 87 години. За съжаление, на 26 май 2018 година, той напусна този свят.

„Животът е кратък, изкуството – вечно”, е казал Хипократ. Академик Светлин Русев не е сред нас, но творчеството му продължава да живее. Ваша е ролята то да бъде съхранено, да се помни и знае от тези след нас. В тази връзка моля да отговорите: Какви действия ще предприемете Вие и ръководеното от Вас министерство на културата на Република България, за да се съхрани паметта на един достоен българин, дал много за културата на страната ни? Светлин Русев не заслужава забрава!“, се казва в писмото до ведомството.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here