След 5-годишно прекъсване възстановяват Лекоатлетическата щафета и крос за Трети март в Плевен

0
276
Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец"

49-ото издание на Лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе на 2 март, от 12.00 часа, на площад „Възраждане“. Организатор на проявата е Община Плевен със съдействието на плевенски лекоатлетически клубове. Събитието е част от Спортния календар на Община Плевен за 2023 година и е в програмата за честванията на Националния празник на Република България в Плевен.

Масовата спортна проява се възстановява след 5-годишно годишно прекъсване. Първото издание е през 1940 г. за купата на Н.В. цар Борис Трети. През годините е имало няколко прекъсвания, включително и за повече от десетилетие.

Тази година лекоатлетическата щафета ще се проведе в четири възрастови групи за момчета и момичета (4-5, 6-7, 8-9, 10-12 клас). Заявки за участие са подали 32 училищни отбора от 12 училища. Щафетите са от пет поста, стартът и финалът са на площад „Възраждане“. За двете по-малки възрастови групи маршрутът е в Градската градина с обиколка на Мавзолея, по-големите участници ще тичат до площад „Свободата“ и обратно, отново с обиколка на Мавзолея преди финала. Призьорите в щафетите ще получат купи и медали, осигурени от Община Плевен.

В рамките на проявите ще се проведе и масов крос за мъже и жени, в който няма възрастови ограничения за участие. Записването за кроса продължава до 11.30 часа в деня на проявата, като на място ще има осигурен лекар за извършване на предсъстезателни прегледи на бегачите. Участниците в кроса ще бягат по трасе, което обхваща двата маршрута на щафетите – с дължина около 2 километра.

Лайънс клуб Плевен ще осигури подкрепителен пункт за всички участници в надпреварата. Той ще бъде разположен след финалната линия.

Главен съдия на състезанието е Теменужка Бузова, изявен треньор и съдия по лека атлетика.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here