“Царицата на чардаша” обединява артисти от няколко културни института на плевенска сцена

0
383
Царицата на чардаша - Видин - Хор "Гена Димитрова"
Александър Мутафчийски и дамски състав от Общински хор "Гена Димитрова" - Плевен в оперетата "Царицата на чардаша" на Видинска сцена. Архив: "Духът на Плевен"

Първата среща за годината на артистите от Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева с публиката ще е на 8 март 2023 г., когато заедно с Плевенската филхармония ще представят обичаната оперета “Царицата на чардаша” от Имре Калман. Събитието е на 8 март, от 19 часа, в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

Режисьор на спектакъла е солистът на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, Александър Мутафчийски. В ролите ще се превъплътят солисти от Националния музикален театър „Стефан Македонски“ и от вокалния състав на Държавна опера – Русе: Пеньо Пирозов – Едвин, Добрина Икономова – Силва, Александър Мутафчийски – Бони, Катерина Тупарова – Щаси, Йоланта Николаева – Цецилия (Цилика), Стоян Стоянджов – Фери Бачи, Илия Деверджиев – Мишка, и Стилиян Цветанов – Киш (от Общински хор “Гена Димитрова”). 

В спектакъла ще участват и млади таланти от Балетното студио при НЧ „Съгласие – 1869“ и НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, с ръководител Маня Николова. Диригент на оперетата ще е маестро Димитър Косев.  

Хор “Гена Димитрова” не за първи път работи с изявения творец Александър Мутафчийски, а на 9 юли 2022 г. имаше удоволствието под негова режисура да представи “Царицата на чардаша” по време на Летните музикални празници във Видин съвместно със Симфониета – Видин. Събитието се състоя на сцената на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ и предизвика бурни аплаузи сред многобройната публика.

„Оперетата на оперетите“, както често наричат „Царицата на чардаша“, има успех в цял свят и се смята за най-разпространеното и известно произведение на Калман.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here