Скулпторът Венцислав Василев изработи барелеф на патрона на Средношколското общежитие „Данаил Попов“ и го дари на институцията

0
789
Венцислав Василев и Веселка Лилова - барелеф Данаил Попов
Скулпторът Венцислав Василев дарява барелеф на Данаил Попов на директора на едноименното Средношколско общежитие Веселка Лилова

Барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на фасадата на едноименното плевенско Средношколско общежитие. Автор и дарител на произведението е скулпторът Венцислав Василев. Новината е особено значима във връзка със 184-та годишнина от рождението на Данаил Попов, която се навърши на 1 януари 2024 г.

Творецът поделя, че до преди няколко години не познава личността на Данаил Попов като съратник на Васил Левски, тъй като в ученическите му години този буден син на България не фигурира в учебниците по история. След запознанството му с директора на Средношколското общежитие “Данаил Попов” Веселка Лилова получава като подарък книга за Данаил Попов от плевенски автор и е силно впечатлен от организационната дейност на съратника на Левски.

Сътрудничеството на плевенския скулптор с институцията датира от 2 години, когато от ръководството му поръчват да нарисува портрет на патрона на Общежитието. Живописната творба е създадена, като в работата на художника му помага историкът, географ и възпитател в Общежитието Свилен Стойчев – с повече подробности за личността на Данаил Попов. Неговото изображение е от периода, когато е контактувал с Васил Левски и е бил в по-млада възраст, пояснява авторът на произведението.

Този портрет е използван и като база за създаването на барелефа, който първоначално е изработен от бял цимент и мраморен прах и е бронзиран, а в последствие ще бъде направена и оригиналната отливка от бронз. Тя ще бъде монтирана окончателно на фасадата на сградата на Средношколското общежитие “Данаил Попов“ след приключването на ремонтни дейности.

Скулпторът подчерта, че за него работата по създаването на барелефа има особено значение, тъй като е създал образа на човек, който е бил близо до Апостола на свободата. От кореспонденцията между двамата съратници добива още по-пълна представа за личността и делото на именития плевенчанин и е впечатлен от това колко много Левски го е ценял, споделя още Венцислав Василев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here