Създадената в Плевен песен за курортния комплекс „Албена“ вече има и видеоклип

0
1434

Създадената в Плевен песен за черноморския курортен комплекс „Албена“ вече има и видеоклип. Така удоволствието за вече многобройните почитатели на летния хит става още по-пълно.

Текстът и мелодията на „Песен за „Албена“ са дело на Галя Блажева. Тя е родом от Балчик, затова сърцето й е свързано завинаги с морето, но живее със семейството си в Плевен. По професия е рехабилитатор, което не й пречи от години с вдъхновение да създава песни. Въпреки че не е професионален музикант, поетичните й текстове я посещават заедно с мелодия. Вече има цяла тетрадка с около 40 свои песни, които мечтае някога да бъдат изпети и да радват хората. Тематиката им е различна в зависимост от преживяванията й – за любовта, за морето, за любовта и морето, за България, детски, народни песни.

Част от тях стигат до публиката, когато преди 20 години започва да работи с певицата Петя Живкова от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ в Плевен. „Аз не съм музикант и не знам как става, но текстовете винаги идват с мелодия си. И ще бъда много щастлива, ако един ден всички мои песни заживеят свой живот“, споделя Блажева. Тя добавя, че всяка от творбите й носи послание, което в „Песен за „Албена“ е „усмивки на щастливи хора“.

Идеята за летния хит се ражда още преди години, но се реализира наскоро. За да придобие настоящия си вид, се намесва професионално Георги Гарнизов, перкусионист в Плевенската филхармония, който създава музикалната концепция на произведението, както и мелодията за припева, а аранжиментът е на талантливия Сейхан Салиев. Крайният продукт достига до слушателите чрез вдъхновяващото изпълнение на плевенската певица Ивелина Първанова.

Песента вече е получила позитивни отзиви от ръководството на курортния комплекс, което има намерение да направи неин превод на немски, който да стигне до немскоговорящите туристи. На 24 август „Албена“ ще отпразнува 51 години от откриването си. Името на курорта е предложено от арх. Николай Ненов, които е негов проектант. През следващите няколко години са построени шест десететажни хотела, които също носят имена на Йовкови героини – „Гергана“, „Славуна“, „Мура“, „Елица“, „Нона“, „Боряна“.

Как ще бъде отбелязан празникът на черноморският курорт „Албена“ тази година и дали ще прозвучи най-новата песен, която плевенският екип творци му посвети, предстои да стане ясно.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here