Плевенското НУ „Христо Ботев“ подписа договор за сътрудничество с българско училище в Канада

0
547
НУ "Христо Ботев"

Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“ в Плевен, и Ива Беличка – директор на Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Монреал, Канада, подписаха договор за сътрудничество между двете институции, който урежда партньорските отношения и редица възможности за съвместни инициативи, свързани с организиране, провеждане и популяризиране на дейностите. Една от клаузите в договора е, че всяка от двете институции е основен координатор на дейностите, проектите и връзките с обществеността, с други институции и неправителствени организации за своята страна.

Това е отлична възможност за двете страни да си партнират в нелеката задача да съхраняват и предават на идните поколения ценностите, завещани от дедите ни, да възпитават в любов към родината и да поддържат жив българския дух.  

Съвместите инициативи започнаха още в началото на месец юни, когато възпитаници на двете училища направиха съвместна програма и отбелязаха 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, излъчвана по 20 канала на канадската телевизия. Седмица по-късно Цветелин Горанов разказа за училището, за онлайн обучението по време на пандемията, за новостите и предстоящите проекти в българското телевизионно предаване „Зорница“ в канадския ефир, а в началото на месец септември от плевенското школо ще посрещнат гости от Канадско-българския културен център „Зорница“ – Монреал, Канада. 

Образователните институции от двете държави имат общи цели, свързани с патриотичното възпитание на учениците и съхраняване на българския дух и традиции, запазване на красотата на народните празници и обичаи, тяхната същност и история, уточняват авторите на инициативите.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here