С внушителен концерт “Пътят…” хореографът Мартин Мочков ще отбележи 25 години творческа дейност

0
678
Мартин Мочков

С внушителен концерт “Пътят…” Мартин Мочков, хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев”, ще отбележи 25 години творческа дейност. Събитието ще е на 25 ноември, от 18 ч., в Драматично-куклен театър “Иван Радоев”. Организаторите на събитието информираха, че входът е само с покани, но концертът ще се излъчва на живо на мултимедия, която ще е извън сградата на Театъра. Така всички желаещи ще могат да съпреживеят музикалния празник.

На сцената ще се изявят Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” – Плевен, Ансамбъл “Тракия” – Пловдив, трупата на Нешка Робева – София, Ансамбъл “Мизия” – Плевен, Ансамбъл “София 6” – София, “Шарено герданче” – Търговище, представители на НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, народният певец Христо Косашки, Васил Караманлиев – художествен ръководител на Театъра на Чарли, и народната певица Яница Стаменова. Водещи на вечерта ще са Емануил Синджирлиев и Михаела Богданова.

Мартин Мочков е роден в Плевен, където първият му учител по народни танци е Михаил Денев. Мочков не случайно избира професията си: неговите родители Надка Томова и Величко Мочков са знакови имена в Северняшкия ансамбъл – майка му е народна певица, а баща му – танцьор. След като завършва строителния техникум „Никола Фичев“ в Плевен, Мартин Мочков продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив и завършва специалност “Българска народна хореография и режисура”, магистърска степен. Израства като артист-изпълнител и професионален хореограф в ансамбъл „Тракия“, където работи 23 години. Автор е на четири от танците в спектаклите „Два свята” и „Орисия”, играни от трупата на Нешка Робева. През 2017 г. се завръща в Северняшкия ансамбъл като хореограф. В годините е създател и ръководител на различни фолклорни клубове за любители.

Носител е на престижни отличия за свои хореографии.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here