Кирил Мескин открива изложба скулптура в софийската галерия “Арте”

0
236
Кирил Мескин - изложба

Кирил Мескин ще открие изложба скулптура в софийската галерия “Арте” (ул. “Бузлуджа” 31), на 15 ноември 2023 г., от 18 ч. Експозицията ще може да бъде посетена до 28 ноември.

Именитият автор от Плевен представя творческите цикли „Сътворение“, „Деструктура“, „Спомен“ и „Пътят на Светлината“. Творецът винаги се стреми да представи красотата на природните материали, създадени по неповторим начин от Бог. С огромна любов и прецизност той преодолява патината на времето, полира до съвършенство и представя художествената си идея, следвайки хармонията.

Мъжки торс със син акцент, изпълнен в чистобял мрамор, е специалното посвещение на автора към всички истински мъже. Публиката ще има възможност да види и серия от четири абстрактни работи, наречени “Път към светлината”. В тях са претворени традициите на българското народно творчество, а посланието им е да разчупим духовния мрак, който стои на пътя ни като българи, и да се устремим уверено към светлината.

Тази творческа идея пронизва цялата експозиция на Кирил Мескин, а може да се каже, че е водеща за него и във всичките му творчески търсения. Като виртуозен майстор на скулптурата, той винаги се стреми към красотата и я пресъздава с огромно вдъхновение. С вътрешните си сетива чува застиналата музика в камъка и я облича във вечна дреха – тази на разноцветните мрамори и гранита. Музика, която носи просветление, стремеж към божествените откровения, към хармония и вечни стойности, а именно те са животоспасяващи за човешките души.  

За предстоящата изложба друг голям български автор – проф. Емил Попов, пише: “Природните особености на камъка се превръщат в пространствена организация на формата след умелата селекция на автора. Така се стига до патента му – форми, които сякаш са опаковани от енергичните линии на прорязвания, напомнящи природните каменни структури. Понякога Кирил Мескин се стреми да изрази състояния на космичната енергия, както е в цикъла му „Пътя на Светлината“. Спомням си работата му в същата посока, създаден за парка на Юго Вутен в Белгия.”

Проф. Емил Попов коментира и женските глави от цикъла „Спомен“, които авторът идеализира в изящност с характерния за него вкус и напомня скулптурата от древните периоди.

Новият момент в изложбата е активното агресивно оцветяване на камъка с чисти цветове, което привнася острота – изненадваща и отваряща непознати за скулптурата му до сега преживявания, като копнеж и стремеж към жизнерадост, а така Мескин обогатява собствената си изразителност, коментира още проф. Попов.

“Цветовете присъстват като ярки и отчетливи провокации. Те събуждат приглушени сетивности, натрупвани хилядолетия и кодирани на дълбоко архетипно и интуитивно ниво у всеки, а това изцяло резонира с вечността, която неизменно присъства в творчеството на Мескин. Като търсач на съкровища, той провижда в мрамора, кремъка, гранита, оникса, лабрадорита и извайва форми, съхранили в себе си тайните на времето като ехо от дълбоката безмълвна мъдрост на безвремието”, коментира художничката Милкана Мескин.

И добавя: “Ще си позволя да поздравя тандема Кирил Мескин и Мария Мескин за целия им достоен, чист, духовен, творчески и житейски път, в който заедно доказват, че светлината, която очертава посоките и сбъдва живота, е в човека. Пожелавам добра съдба на изложбата и всички, които я споделят!”.

Настоящата изложба се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here