С вълнуващите откровения на д-р Даниела Табакова и джазпевицата Доротея Люцканова стартира социалният формат „ТЯ в Плевен“

0
1946
"Тя в Плевен"
От ляво надясно: Николайка Цонева, Марина Кисьова де Хеус, Диана Тотинска, д-р Даниела Табакова, Доротея Люцканова, Петя Васиева

С вълнуващите откровения на д-р Даниела Табакова, специалист образна диагностика и автор на стихосбирката “Другата Марлене”, и на джазпевицата и вокален педагог Доротея Люцканова стартира социалният формат „ТЯ в Плевен“ снощи. Първите гости на първото издание на събитието развълнуваха многобройната дамска аудитория с автентичните си житейски истории за изпитания, многоизмерна женска сила, осъзнатост, работа върху себе си и успехи.

Домакин на събитието беше кафе „Бордо“, а негов медиен партньор – информационният сайт за култура и изкуство „Духът на Плевен“. Срещата откри Марина Кисьова де Хеус. Тя е създател на фондация Академия „Екатерина Каравелова“, която стои зад успешния социален формат „ТЯ в…“, достигнал до над 200 000 души в страната и организиран по места от доброволци. Тя благодари на екипа в Плевен, благодарение на който всеки месец активни и успешни дами ще споделят своите интересни истории с публика, за да вдъхновяват, подкрепят и мотивират и други жени да преодоляват с енергия, вяра и позитивизъм трудностите по пътя си.

Честта да разкаже първа своята история имаше д-р Даниела Табакова, която беше представена от Николайка Цонева, част от доброволческия екип на събитието в Плевен. Специалната гостенка акцентира на факта, че всяка жена е многоизмерна и освен трите сакралните роли на съпруга, майка и дъщерята тя носи в себе си съкровища, които не трябва да пренебрегва, нито да забравя за мощната сила, която е призвана да открие и да изяви.

По думите на д-р Табакова жената трябва да е честна – със себе си и с другите, и да намира време за всички свои интереси. Тя разказа и за трудната професия лекар, която обича безкрайно и приема за свое призвание; за човешката болка, която е част от ежедневието на лекаря, но с нея не се свиква; за непрекъснатия процес на образоване, за да е на ниво в професията. „Ди си лекар винаги е било трудно“, призна д-р Табакова и добави, че това поприще е неин осъзнат избор. В откровенията си тя спомена и своята дъщеря, като човек, който я провокира да преосмисля много неща чрез правилната мъдра дума, казана на място, и да се погледне с нови очи.  

Д-р Табакова сподели и за своето друго амплоа – това на поетеса. До издаването на единствената й книга – „Другата Марлене“, се стига, след като доказаната българска поетеса Маргарита Петкова забелязва нейни творби в интернет, а в последствие става редактор на изданието. Стиховете са много емоционални и разкриват чувствата, които вълнуват всеки човек – любов и раздяла, полет и приземяване, болка и опиянение. Авторката им информира в аванс, че до края на годината ще излезе втората й книга, събрала по-мъдри и зрели творби.

Друга гостенката на „ТЯ в Плевен“, Доротея Люцканова, беше представена от Петя Василева, като човек, който крачи по житейския си път с усмивка и не позволява тя да бъде помрачена от трудни и тежки събития. Джазпевицата сподели своята житейска история, белязана от професионални ангажименти зад граница 15 години, както и с лична трагедия от неизмеримата загуба на съпруга и сина й. Развитието й като музикант и разтърсващите събития по пътя й я водят до осъзнаването на себе си и до постепенното изкристализиране на убеждението, че трябва да се върне в България и да създаде вокална школа, в която да обучава деца.

Първоначално решава да реализира плановете си в София, но нещата започват да се нареждат добре в Плевен и тя разбира, че тук е нейната мисия. В момента води клас по поп и джаз пеене в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ и има частна вокална школа. Към днешна дата чаровната дама се чувства удовлетворена от всичко, което е постигнала, щастлива баба на внучка е, с която я дарява дъщеря й Гена – също певица и лекар, и си е простила грешките. Доротея Люцканова сравни човешкия път с тъмна карта, която всеки човек осветява постепенно със стъпките си напред. Никой не знае какво му предстои, но със самопознание, самоусъвършенстване и вяра в безграничната сила вътре в себе си може да постигне мечтите си, убедена е тя.

Вълнуващите откровения на двете дами предизвикаха усмивки, сълзи, спонтанни аплодисменти и множество въпроси от страна на публиката, която вече с нетърпение очаква следващото месечно събитие „ТЯ в Плевен“. Освен споменатите доброволци, част от екипа на организаторите му са Диана Тотинска и Ралица Петрова.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here