С тържествен ритуал и празничен концерт ще бъдат чествани 145 години от Плевенската епопея

0
247
Параклис-мавзолей

Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към героите – 10 декември, ще бъде отбелязан по традиция с тържествен ритуал на централния площад „Възраждане” –  пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, информират от пресцентъра на Община Плевен. Панихида в памет на загиналите по време на Плевенската епопея ще отслужат свещеници от храмовете в града.

Слово по повод 145 години от историческия 10 декември 1877 г., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война, ще произнесе кметът Георг Спартански. При Вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители. Ритуалът е с начало 11.00 ч., а в 12.30 ч., в залата на ДКТ „Иван Радоев”, ще се състои тържествен концерт на Плевенската филхармония и Общинския хор „Гена Димитрова” с диригент Деян Павлов.

“Не съм изпращал покани на представители на държавната власт и дипломати, защото в ситуация на война недалеч от страната ни не искам този ден на признателност и почит да стане повод за политически спекулации. Но всички, които имат желание да уважат паметта на загиналите и ритуала за отбелязване годишнината от Освобождението на Плевен, са добре дошли”, уточни Георг Спартански пред журналисти.

По случай 145 години от Освобождението на Плевен и 45 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ от Регионалния военноисторически музей организират няколко инициативи. На 8 декември, от 13.30 часа, в Панорамата ще започне празнична презентация по повод 45 години от построяването й, а в 16.00 часа ще бъде открита и изложба на същата тема. На следващия ден, 9 декември, от 14.30 часа ще бъде представен том 4 от „Сборник Военноисторически музеи“, а в 16.00 часа е изложбата „Руско-турската война 1877 – 1878 г. в литографии и ксилографии“.

На годишнината от Освобождението на Плевен е посветена и Националната филателна изложба „Плевен фила 2022”, която ще отвори врати на 9 декември, от 11.00 часа, в изложбената зала на Регионалния исторически музей.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here