Магията на “Стабат матер” от Росини завладя многобройна публика в Католическата църква в Плевен  

0
650
Стабат матер - Росини - Католическа църква
От ляво надясно: солисти Мила Михова – сопран, Тамари Киракосова – мецосопран (Грузия), Андреа Калче – тенор (Италия), и Виктор Кръстанов – бас.

“Божествен концерт!”, “Концерт-магия”, “Приказен концерт!”, “Невероятно преживяване!” – това са част от отзивите на публиката за Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и солистите, които снощи представиха красивото произведение на Джоакино Росини ”Стабат матер” в католическия храм в Плевен.

Под вещото ръководство на диригента Алфонсо Тодиско от Италия изпълнителите претвориха красотата на тази вълнуваща творба и покориха многобройните зрители, които не успяваха да сдържат силните си емоции и аплодираха между частите на произведенито.

Много аплаузи получиха за своите индивидуални и ансамблови изпълнения и талантливите солисти Мила Михова – сопран, Тамари Киракосова – мецосопран (Грузия), Андреа Калче – тенор (Италия), и Виктор Кръстанов – бас.

„Стабат матер“ е сред най-популярните произведения на гениалния Росини. Премиерата му в Париж на 7 януари 1842 г. е толкова успешна, че в същата година е изпълнено в още 29 европейски града. И до днес творбата вълнува със своята силна експресивност и необичайна естетика. 

Концертът в Плевен беше повод за отец Ярослав Барткиевич да се обърне към присъстващите с призив да се помолим за мир навсякъде по света и да си спомним за християнските добродетели в навечерието на светлия празник Рождество Христово.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here