С разнообразни мероприятия Плевен ще чества Трети март

0
2737
Панорама

С разнообразни мероприятия Плевен ще чества Трети март, когато отбелязваме 146 години от освобождението на България от турско робство. Проявите, организирани от Община Плевен и Регионалния военноисторически музей по повод националния празник, започват на 28 февруари. Тогава ще бъде открита изложбата „Съхранените спомени за войната“ с оригинални фотографии от Руско-турската война 1977-78 г. и Плевенската епопея. Фотосите са от колекцията на Регионалния военноисторически музей. Събитието ще е в Панорама „Плевенска епопея 1877“, от 16 ч.

На следващия 29 февруари ще бъде открита изложба с творби от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението” и ще бъдат наградени победителите. Събитието започва в 11 часа, в Панорама „Плевенска епопея 1877”.

На 1 март свещеници от плевенски храмове ще отслужат панихида по повод 143 години от гибелта на цар Освободител Александър ІІ – в Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, от 11.00 ч.

В 12 часа същия ден започва 50-то юбилейно издание на лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на военноисторическите музеи“ – на площад „Възраждане“.

Тържественото честване на 3 март ще започне в неделя с ритуал от 11.00 часа, на централния площад „Възраждане“. В присъствието на почетна рота от Плевенския гарнизон и официални лица ще бъде издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън в Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и воини.

В 12.30 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ ще започне празничен концерт „Живи корени“ с участието на Симфониета – Враца и Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, композитор и диригент е Георги Андреев.

На 3 март, пред Панорама “Плевенска епопея 1877”, ще се състои концерт, организиран от Фолклорен състав „Луди-млади”. Началото е в 15 часа.

Клуб за народни танци „Веселяци“ – Плевен и Сдружение „Рицари без броня“ канят плевенчани на традиционно патриотично честване на националния празник на Р България. Събитието тази година е под наслов “Плевен помни”.

Организаторите на инициативата очакват стотици жители и гости на града да се отзоват на призива им за единение и отдаване на почит към предците ни, дали живота си за свободата на родината. От 2015 г. ежегодните празнични концерти на веселяците по повод Трети март са чакани с нетърпение и радост от техните многобройни почитатели.  

Както винаги, за публиката ще има изненади, сред които и дефиле с народни носии в центъра на Плевен. Шествието ще тръгне в 16,30 ч. от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, ще мине по главната пешеходна улица и ще стигне до площад „Възраждане“. Концертът ще се състои пред един от символите на Плевен – Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, и ще започне в 17 ч. Акцент в програмата ще е огненото шоу на Зариан Захариев и Атанас Захариев – то ще озари вечерното небе над Плевен и ще постави финал на празника.

На празничния 3 март всички обекти на Регионалния военноисторически музей – Плевен, ще работят със свободен вход.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here