С премиера, детски спектакъл, камерна постановка и пътешествие ДКТ “Иван Радоев” ще отбележи Нощта на театрите

0
153
Нощ на театрите - Чудо - ДКТ

С премиера, детски спектакъл, камерна постановка и пътешествие Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен, ще отбележи Нощта на театрите – 19 ноември, събота. Празникът започва с веселата и поучителна “Мечешка приказка” от Ян Вилковски в 11 часа. Забавната история разказва за малкия Мечо, който е самотен и тъжен до деня, в който едно малко кученце създава суматоха в спокойния му мечешки дом. Ще намери ли новият обитател мястото си в семейството на татко Мецан? А дали Мечо ще открие своя мечтан приятел? На тези и други въпроси дава отговор представлението, създателите на което канят малките си зрители да надникнат заедно с тях в къщичката на мечоците.

Постановката, сценографията и куклите на интересното приключение са на Дориана Гълъбова, сценичният вариант – на Теодора Гълъбова, а музикалното оформление – на Иван Атанасов. Участват актьорите Ирена Ненчева, Мариела Богданова, Генадий Николов, Георги Енчев и Дориана Гълъбова.

В 13 часа екипът на културния институт кани всички любопитни зрители на нестандартно пътешествие из Храма на Мелпомена. Публиката ще има възможност да се разходи из централното фоайе, голямата зрителна зала, голямата сцена, камерната сцена и тайнствените кътчета на Театъра, като неин гид ще е режисьорът Денис Симеонов. Той ще сподели с присъстващите интересни моменти от “кухнята” и ще отговори на техните въпроси. Организаторите на нестандартната обиколка са подготвили и изненада за присъстващите. Входът е свободен.

Следващото събитие в Нощта на театрите е авторският куклен спектакъл за възрастни “Минало не/свършено” от Денис Симеонов – представлението започва в 17 часа. Сценографията е на Симеон Димитров, а музиката – на Милен Апостолов. Участват обичаните актьорите Марияна Петрова и Маргарита Костова.

„Здравейте, уважаеми зрители! Добре дошли в нашето старо мазе или пък таван, или може би килер. Тук се съхраняват или, по-точно казано, изхвърлят стари, овехтели и ненужни или непотребни вещи, спомени или мечти. Неочаквано тук ще се появят нашите двама герои, които ще трябва да разберат отговорите на няколко важни въпроса, а именно: Какво е това място? Те защо са там? Дали ще могат да излязат… и дали въобще трябва да излизат оттам?“, гласи анонсът на представлението.

Вечерта на театрите ще приключи с премиера на “Чудо” от Иван Радоев. Постановката с режисьор Надя Панчева започва в 19 часа. Сценографията е на Ясмин Манделли, а композитор е изявеният и многократно отличаван Христо Намлиев. В спектакъла участват Станка Калчева – гост, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Георги Енчев и Петьо Кръстев.

Героите на забележителния български драматург и поет, чието име носи и плевенския Храм на Мелпомена, търсят своето чудо. Пиесата ни потапя в света на петима необичайни граждани на софийски квартал, които битуват според свои закони, непринадлежащи на света, който ги заобикаля. Те живеят в малка барачка, а техният живот, техните мечти и радости, тревогите и греховете им са останали там някъде, в нежеланото минало. За да оцелеят в един все по-променящ се и неразбираем свят, те са принудени да се откъснат от своите спомени и да намерят начин да осмислят съществуването си. Мечтата да бъдат отново полезни за някого ги сплотява и ги тласка в последната им битка за запазване на тяхната човечност.

Фарсово-трагични, умилителни, абсурдно-невъзможни и безбожно земни Костадин и Юсуф, Хаим, Артаки и Таничка ни завладяват след почти 40 години от създаването си. Чудесата, които им се случват, или които самите те си устройват, са своеобразен бунт срещу края – на живота, на познатия ред, на една цяла епоха. Напук на належащото събаряне на дома, в който са се скрили от света, те се женят, шпионират, измислят истории и създават ситуации, които прерастват в неочаквани, дори за самите тях, сюжети.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here