С концерта “Вълшебство” ще бъде представен в София авторският албум с детски песни от Мария Нинова

0
191
Концерт - албум - Мария Нинова

С концерта “Вълшебство” ще бъде представен в София авторският албум с детски песни от Мария Нинова. Събитието ще в Деня на християнското семейство – 21 ноември, в залата на Общински културен институт „Надежда“ (бул. „Ломско шосе“ 2 – метростанция “Хан Кубрат”), от 18:30 ч. На сцената ще излязат децата от Детска вокална група “Смехоранчета” и Вокална студия “Дъга”, които ще изпълнят част от песните, включени в албума. Входът е свободен.

Собрник с детски песни на Мария Нинова

Сборникът и CD към него с творби на Мария Нинова се появи преди 3 години по по повод 60-годишния юбилей на авторката, която е родом от град Левски, Плевенско. Албумът събира целия й творчески труд през годините и е дело на нейните две дъщери – поп певицата Любена Нинова и цигуларката Велина Ненчев, която твори в град Есен, Германия. Сборникът е специална изненада за юбилярката, в него е включена и любимата на много деца и преподаватели „Песен за Апостола“.

Мария Нинова и дъщери
Мария Нинова с дъщерите си Любена (вляво) и Велина.

„През годините мама създаде десетки детски песни, част от които бяха реализирани, но поради присъщата ѝ скромност, тя не пое инициатива повече нейни творби да видят бял свят. Така че по случай рождения ѝ ден, аз и Велина събрахме общо 15 от композициите, тя ги нотира, а неиздаваните досега бяха аранжирани от прекрасния композитор Димитър Атанасов. Дечицата от Вокална група „Смехоранчета“ с ръководител Галя Коджаманова ги изпяха и записаха, а илюстраторката Албена Каменова направи магия от рисунки! Всичко това бе пазено в дълбока тайна около 6 месеца и разкрито на тържеството за рождения ѝ ден“, разказа за „Духът на Плевен“ Любена Нинова. „Смятам, че този труд ще допринесе за работата на учители и ще зарадва много родители, а българската детска песен ще се обогати и ще зазвучи по един нов, съвременен начин“, добавя още Любена Нинова.

Мария Нинова
Мария Нинова

Биография на Мария Нинова

Мария Нинова е родена в гр. Левски, област Плевен. Завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен със специалност пиано. Висшето си образование завършва като музиковед в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, специалност „Педагогика на обучението по музика“.

Преподавател е по музика в няколко училища в София, а от 1993 г. запознава с вълшебния свят на музиката и малчуганите в детската градина. Музикалните занятия бързо стават любими на децата и много от тях проявяват желание за индивидуални уроци по пиано и солфеж при нея.

Мария Нинова е дъщеря на автора на химна на град Левски и негов Почетен гражданин – Христо Гарнизов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here