Художникът Греди Асса ще сподели своите “Мигове светлина” със софийската публика

0
380
Греди Асса

Художникът Греди Асса ще сподели своите “Мигове светлина” със софийската публика. Изложбата живопис ще бъде подредена на 22 ноември в Галерия “Нюанс” в София (ул. “Иван Денкоглу” 42) и ще може да бъде посетена до 11 декември 2022 г.

Темата на настоящата изложба е често срещана в търсенията на художника през годините, а именно светлината. Заглавието й напомня на зрителя за мимолетността на един лъч светлина, който ако не бъде забелязан на момента, изчезва без време. Напомня на публиката също така и за необходимостта по-често да се радваме на малките красиви моменти, които често пропускаме, а те ни носят радост и жизненост. Вглеждайки се в картините, зрителят ще открие освен светлината, и една конкретна история, разказваща специфичен момент от живота на художника.  

“Заглавието на всяка изложба намирам постепенно по време на работа по същия начин, по който на платното едно нещо поражда друго. Скрити остават разговорите и състоянията, които отразявам в картината. Времето на разгадаване е внимателно вникване в художествените послания. В опитите ми в живописта търся вътрешното очарование на светлината и я превръщам в изненада. Бъдете озарени и в най-трудните мигове!”, споделя Греди Асса, който е един сред големите художници на нашето време.

Авторът твори в областта на пейзажа, голото тяло, абстрактната живопис. Предпочита акварел, туш и маслени бои, а характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Бундестага в Берлин, Музея „Петер Лудвиг“ в Кьолн, Колекцията „Франк Пажес“ в Баден-Баден, Музея на холокоста във Вашингтон, Музея за европейско изкуство в Ню Йорк, Колекция „Джон Бърнс“ при Бостън Колидж, Бостън, Музея за съвременно изкуство в Ниш, Корпоративната колекция „Студио 9“ в Лондон, множество частни колекции.

Греди Хаим Асса е роден на 29 януари 1954 г. в Плевен. През 1981 г. завършва специалност „Стенопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Никола Гелов. Член e на СБХ от 1985 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here