С пречистващата и животворяща сила на стойностната музика Хор „Гена Димитрова“ подари неповторима емоция на почитателите си

0
943

Концертът „Светът е музика“ на Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева постави началото на поредица културни събития, които Община Плевен организира това лято. Музикалното събитие се състоя под открито небе снощи и беше първото в града след приключване на епидемията от коронавирус. След няколко месеца мълчание артистите и публиката обмениха с радост, нетърпение и вдъхновение така дългоочакваната позитивна енергия. В зеления и уютен двор на Регионалния исторически музей музикалният празник събра зрители от различни поколения, зажаднели за красотата на изкуството и неговата животворяща сила. С емоционални възгласи „Браво!“ и бурни аплаузи почитателите на стойностното изкуство изразиха огромното си уважение към изпълнителите и тяхното творчество и показаха недвусмислено колко много им е липсвал контактът с тях.  

Артист-хористите зарадваха своите почитатели с популярни хорови аранжименти на класическа и модерна музика от различни държави, между които България, Унгария, Русия, Япония, Германия, Италия, Испания, Франция, Шотландия и др. Прозвучаха „Sanctus“ от Месата за мир „Въоръженият човек“ на Карл Дженкинс, „Аdiemus“ от „Олтарни песни“ на Карл Дженкинс, „Серенада“ от Франц Шуберт и „Баркарола“ из операта „Хофманови разкази“ на Офенбах, италианската канцонета „La Spagnola“ от Винченцо Ди Киара и неаполитанската песен „Funikuli funikula“, вълнуващият Хор на поробените евреи из операта „Набуко“ на Верди, ария на Силва из оперетата „Царицата на чардаша“ и терцет из оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман, легендарният рускоезичен романс „Очи чёрные“ на композитора Флориан Герман и текстописеца Евгений Гребьонко и много други прекрасни произведения. Красотата на музиката завладя душите, отми праха на грижите от тях и им вдъхна чувство за свобода, лекота и радост. Част от зрителите пееха, други танцуваха и се радваха чистосърдечно на музикалното събитие, което преодоля физическата дистанция между тях и свърза сърцата им в прекрасна обща емоция.

Публиката награди със специални аплодисменти солистите Боряна Бешева, Милена Йотова, Валери Цолов, Дани Меса и Любомир Дюлгеров. Свързващото звено между музикалните изпълнения бяха прекрасни текстове за музиката на философи, композитори и поети от различни епохи, които режисьорът Димо Дешев беше подбрал и поднесе артистично и въздействащо. Думите на великите творци на човечеството за несравнимата с нищо друго сила и покоряваща красота на музиката сякаш се сбъднаха за пореден път, съотнесени към времето, в което живеем.  

Финал на почти двучасовото музикално пътешествие по света постави грандиозната O, Fortunaиз мащабната кантата „Carmina Burana“ на немския композитор Карл Орф. На раздяла диригентката на Хор „Гена Димитрова“ Анелия Дечева пожела на присъстващите да преодолеят страховете си и да вярват, че за всички предстоят само хубави дни.

Снимки: Николай Бочев

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here