С поетичния пърформънс „Един бял лист“ Плевенският театър отбеляза 97 години от рождението на своя патрон Иван Радоев

0
38

С поетичния пърформънс „Един бял лист“ Плевенският театър отбеляза 97 години от рождението на своя патрон – големият български драматург, поет и журналист Иван Радоев. Вълнуващото представление се състоя точно на рождения ден на изявения творец – 30 март, на голяма сцена в ДКТ „Иван Радоев“, като публиката беше подредена в кръг около актьорите и съпреживя в непосредствена близост цялата пъстра емоционална палитра на стиховете.

В събитието участваха Иван Радоев – син, Антъни Пенев – актьор в плевенския ДКТ „Иван Радоев“, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов и Пламен Петков.

Спектакълът е създаден по идея на внука на поета – Калоян Радоев, и на режисьора Йордан Славейков, които също присъстваха.

Специален гост беше Весела Радоева – съпругата на Иван Радоев, на която поднесе цветя след края на представлението Димитър Кабаков – директор на Плевенския театър.

Кошници с цветя получиха артистите от името на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов, председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и директора на Плевенска Филхармония Любомир Дяковски.

Йордан Славейков

Поетичният пърформънт беше представен на театрална сцена за пръв път, сподели пред журналисти след края на представлението режисьорът Йордан Славейков. “Огромна е честта и отговорността да го представим в Плевенския театър, който носи неговото име. Когато с Калоян Радоев, внука му, замисляхме пърформънса, ние решихме да доведем поезията при хората, а не хората при поезията. Репетирахме навън, посред лято, на открито”, разказа той. След първото представяне на открито пърформънсът жъне огомен успех и публиката иска да го гледа отново и отново.

Следват две представяния са в един бар във Варна, играе се в Пловдив по време на “Пловдив чете”, представен е и в София на открито. “Още на първото представление, което мислехме, че ще е единствено, г-н Кабаков – директорът на ДКТ “Иван Радоев” – Плевен, ни покани да дойдем в Плевен. Благодарни сме за поканата и за възможността точно на 97-я рожден ден на Иван Радоев да сме в Плевенския театър.

Усещането в театъра е друго. Има специална, особена атмосфера и се питаш: “Господи, тази атмосфера е задължаваща. Ще ме смаже ли, няма ли да ме смаже, актьорите ще се справят ли, или не?” Това е само в моята глава – нищо не им казвам. Те идват на сцената и аз искам само непрекъснато да общуват с публиката – така, както го видяхте. Публиката да не е отделена от сценичното действие, а да й се случва всичко тук и сега. Мисля, че се справиха великолепно актьорите”, коментира още режисьорът.

Калоян Радоев

Калоян Радоев поясни, че за първи път “Един бял лист” е представен с толкова много стихове. Първоначално събитието е замислено като 30-минутен поетичен пърформънс, но в последствие се превръща в представление.

“Интересно е, че четейки тези стихотворения, все едно чувам буквално гласа на дядо си, а той е толкова актуален. След това поглеждам датата на написване на стохотворението и виждам, че е през 50-те години на миналия век. Много интересно е, че стихове писани преди 70 години, звучат толкова актуално. Но това, което ме движеше да създам и този онлайн архив – Фейсбук страницата Иван Радоев – поет и драматург, е желанието ми да се запозная с дядо ми, защото аз приживе не го познавам. Нека да кажа, че стиховете, които повече ми харесаха, са тези, които почувствах, че са адресирани повече към мен. В тях чувах много ясно гласа му”, каза за “Духът на Плевен” Калоян Радоев.

На въпроса какво намира у себе си от Иван Радоев – като послание, като завещание, като нещо, закодирано в гените му, Калоян Радоев отговори: “Тази непримиримост и устойчивост, но в същото време незлобливост.”

Димитър Кабаков

Димитър Кабаков, директор на Плевенския театър, информира в аванс, че има идея спектакълът „Един бял лист“ да влезе в афиша на културния институт, като бъде поставен с плевенски актьори.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here