Празнуваме Международния ден на детската книга

0
113
Детска книга - Жени Костадинова

На 2 април светът празнува Международния ден на детската книга. Датата се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. Вълшебствата на „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Грозното патенце” и др. достигат до поколения деца от цял свят, въпреки че са създадени преди повече от 2 столетия.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Призът се връчва на 2 години на най-добрия детски писател и художник на детски книги. С него са били отличени във времето Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Празникът на детската книга е още един повод да подарим интересна и красива творба, предназначена за малките читатели. Любовта към четенето се формира от най-ранна възраст и е от изключителна важност за децата.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here