Два уникални човешки фантома вече подпомагат обучението на студентите в Медицинския колеж в Плевен

0
66
Човешки фантоми

Два уникални човешки фантома – на възрастен и новородено в реални размери – вече подпомагат обучението на студентите от специалност „Рентгенов лаборант“ на Медицинския колеж при Медицинския университет в Плевен. Те са първите на Балканите и втори в Европа.

Фантомите са с реални европейски размери за възрастен (170 см и тегло 60 кг) и бебе (56 см и 3,5 кг). Изработени са от синтетичен материал – радиологичен заместител на човешката тъкан, и притежават пълен набор от „фалшиви“ органи.

Използването на антропоморфен фантом за реално практическо обучение ще елиминира ограничаващата роля на рентгеновото лъчение, а студентите ще получават незабавна обратна връзка за качеството на извършените изследвания в резултат на взети конкретни решения.

Ас. Нина Михайлова от Катедрата „Медико-диагностични дейности” коментира иновацията в обучението: „Фантом-базираното обучение няма за цел да замени общуването с пациента „лице в лице“, а да даде възможност за придобиване на умения в изолирана, близка до реалната обстановка, без да се застрашава безопасността и комфорта на пациента при евентуално грешно предприето действие.“

Фантомът бебе ще повиши значително специфичните професионални компетенции по педиатрична рентгенова диагностика. Освен за рентгеновите лаборанти, тази продуктова иновация би била от голяма полза както за обучение на медицински и немедицински специалисти в областта на рентгенологията – специализанти, докторанти, медицински физици, така и за лекари от други специалности, а също и за развитие на научна и научно-приложна дейност.

Информация: Медицински университет – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here