С пищен оперен концерт Хор “Гена Димитрова” създаде красив пролетен празник за почитателите си

0
329
Хор
Снимка: Малин Решовски

С пищен оперен концерт Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева създаде красив празник за почитателите си. Събитието, което предизвика интереса на многобройна публика, се състоя в Артцентър “Плевен” снощи. Много от зрителите в препълнената зала останаха прави, но това не попречи на радостта им от срещата със стойностното класическо изкуство.

Почитателите на операта си спомнят, че подобно музикално събитие с искрящи като шампанско и вдъхновяващи оперни хорове съставът не е представял пред плевенчани от 2017 г. Може би и заради това публиката демонстрира категорично своята жажда за точно такова музикално преживяване. Аплодисментите не стихнаха цял час, а на финала залата беше на крака.    

Вдъхновението преливаше от изпълнителите към зрителите и обратно, а позитивната празничност на произведенията зареди всички сетива на присъстващите с положителна енергия.

Снимка: Малин Решовски

Концертът “Бисери в операта” поднесе разкошни хорове и ансамбли из оперите “Двамата Фоскари” и „Отело“ от Дж. Верди, “Вълшебната флейта” и „Сватбата на Фигаро“ на В. А. Моцарт, „Продадена невеста“ на И. Сметана, „Дон Паскуале“ от Доницети,Севилският бръснар от Дж. Росини – публиката аплодира възторжено прочутата Ария на клеветата, адаптирана за хор, „Сватбен хор“ из операта „Лоенгрин“ на Р. Вагнер, темпераментната песен “Момичетата от Кадикс” на композитора Лео Делиб, Валс из операта “Фаус” на Ш. Гуно и др. Мъжкият състав изпя виртуозно Хора „Zitti, zitti“ из операта “Риголето” на Дж. Верди.

Снимка: Малин Решовски

Публиката се потопи изцяло в шармантния и разноцветен свят на операта, в който властва любовта, и чрез анонсите към всяко произведение, подготвени и поднесени от Анелия Дечева, а солистите Боряна Бешева, Анелия Дечева, Виолета Велчева и Валери Цолов и прекрасната пианистка Мариана Мирчева получиха специални аплодисменти за емоционалните си и ярки изяви.  

Финалът на концерта “Бисери в операта” беше поставен подобаващо със Сватбен хор из операта “Севилският бръснар” от Дж. Росини. Диригентката Анелия Дечева пожела на зрителите пролетно настроение и много позитивни емоции и ги покани на предстоящия Великденски концерт на състава, който ще се състои на 14 април, от 19 часа, в Художествена галерия “Илия Бешков“.

Хор "Гена Димитрова"
Снимка: Малин Решовски
Снимка: Малин Решовски

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here