С панихида и официален ритуал ще бъде почетена паметта на загиналите воини в Плевенската епопея

0
313
костница - Скобелев парк

С панихида и официален ритуал ще бъде почетена паметта на загиналите воини в Третия щурм за превземането на Плевен по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. – на 11 и 12 септември 1877 година. Проявата ще се състои на 12 септември 2023 г., от 11.00 ч., пред Костницата в Скобелевия парк-музей.

По повод 146-та годишнина от Плевенската епопея ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на знайните и незнайни герои. Организатори на честването са Регионалният военноисторически музей – Плевен и Община Плевен. Всички жители и гости на Плевен могат да се присъединят към събитието.

Обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. Макар и неуспешен, Третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата, категорични са историците. Жертвите са хиляди, а тази кървава жътва е осезаема навсякъде – в костниците, могилите, паметниците и в местата за почит.

Месеците след Третия щурм са били решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската свобода, а Плевен се превръща в град-мемориал, където срещата с миналото отваря очите и дава отговор на не един въпрос на съвременниците на днешния ден.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here