С паметен ритуал Плевен отбеляза Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

0
596
Ботев

С поднасяне на цветя, патриотични песни и вой на сирени Плевен почете 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Паметният ритуал по повод 146-годишнина от гибелта на поета революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в града от 11,30 ч., в присъствието на десетки плевенчани, сред тях и много деца.

Свята признателност засвидетелстваха представители на местната власт в лицето на председателя на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и представители на общинската администрация, представители на институции, политически партии, обществени организации, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, много деца от училищата в Плевен.  Традиционно в честването се включиха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Ботев

Ритуалът започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските православни  храмове, след което 6-годишният Борис Петков от Детска градина „Незабравка“ рецитира стихотворението „Аз съм българче“. Патриотични песни прозвучаха в изпълнение на Вокална група „Ботевци пеят“ при Начално училище „Христо Ботев“.

Със стиховете на поета Балчо Балчев – „Баладично писмо“, започна словото си по повод 2 юни кметът Георг Спартански и отбеляза: „Нека всеки, когато остане сам със съвестта си, да помисли и да си даде отговор дали сме достойни за паметта на онези, които загинаха, за да ни има нас.“

Пред паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност, а воят на сирените точно в 12,00 ч. смълча всички присъстващи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here