Изложба живопис на Аршак Нерсисян откриват в ХГ „Илия Бешков“

0
326

Изложба живопис на Аршак Нерсисян откриват в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен днес, 2 юни. Срещата с творчеството на интересния автор, който миналата 2021 г. напусна този свят, ще е в 18 часа. Куратор на експозицията е проф. Аксиния Джурова.

Творецът е роден през 1952 г. в Ереван, Армения, където завършва Художествената академия със специалност “Графика”. Специализира в Литва, Латвия и Санкт Петербург, Русия. В периода 1989-1994 г. работи като художествен редактор на списание „Жените на Армения“.

От 1996 г. живее постоянно в България и работи като художник на свободна практика. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и извън страната. Участвал е в Национално биенале – Бургас 2010, 2012, 2014 г., в Национална изложба „Портрет“ – Шипка 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала Средец.

Има много участия в пленери в България: в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др. Изявява се и в международни артфоруми, между които в Черна гора, в симпозиум в гр. Пьохларн (Австрия), в Будапеща (Унгария), в „Биенале на изкуствата“ и със самостоятелна представителна изложба на Българския културен център в гр. Курск (Русия), със самостоятелна изложба в Берлин (Германия).

През 2009 г. става член на Дружеството на бургаските художници, а през 2009 г. му е връчена Годишната награда на галерия „Бриз“ – Бургас, за най-успешен художник. От 2010 г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012 г. творчеството му е представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основани на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

Илюстрира книги с поезия и др. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here