Плевен се прекланя пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

0
489
Ботев

Плевен ще се преклони пред подвига на поета и революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Официалното честване с представители на Община Плевен, институции, обществени, образователни и политически организации и граждани ще се състои в 11,30 пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г. – едновременно във Враца и в Пловдив, по инициатива на учителя Георги Бенев. Отбелязва се официално от 1901 година. За пръв път на 2 юни 1948 г. събитието е съпътствано от едноминутно мълчание в цялата страна с подаден сигнал от сирени. 2 юни е обявен за „Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България“ с решение № 211 на Министерския съвет от 31 май 1993 год.

Точно в 12:00 часа, в продължение на 2 минути, днес сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал, съобщиха от пресцентъра на МВР. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места – с изключение на влаковете и превозните средства със специален режим на движение, следва да спрат и да останат на място.

България прекланя глава пред паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на родината. Днес отбелязваме 146 години от героичния подвиг на българския поет и революционер и неговата чета.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here