Музиканти от три континента привлича второто издание на Международния конкурс за диригенти „Артур Никиш“ Плевен – София

0
702
Артур Никиш

Второто издание на Международния конкурс за диригенти „Артур Никиш“ ще се проведе в Плевен и София от 6 до 11 юни 2022 г. Организатор на престижното събитие е Сдружение „Артес“ в сътрудничество с българското Сдружение „Артем“ с председател Георги Султанов, Софийската филхармония и Плевенската филхармония. В събитието ще участва и Общински хор “Гена Димитрова” – Плевен, с диригент Анелия Дечева. Конкурсният репертоар варира от оперна до симфонична музика и има за цел задълбочено да представи диригентските способности и артистичността на участниците. Международното състезание ще подпомогне младите диригенти да се изявят и да развият кариерите си. Всички допуснати кандидати ще получат нови професионални възможности и голяма медийна популярност.

Отличените участници ще получат предложения да работят с най-престижните институции на участващите държави, като Софийската филхармония, Плевенската филхармония и Камерен ансамбъл „Дианополис“ – Ямбол в България, Опера “Гранд Авиньон” във Франция, Театър “Масимо Белини ди Катания” в Италия и Академичния театър в Нижни Новгород в Русия.

Първият състезателен тур на конкурса ще се проведе от 6 до 8 юни 2022 г. (10.00-13.30 ч.), вторият тур е на 9 юни (10.00-13.30 ч.), а полуфиналният тур ще е на 10 юни (10.00-13.30 ч.) – и трите състезателни етапа ще са в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ в Плевен. На 11 юни 2022 г., от 19 часа, в Зала „България“ в София ще се проведе заключителният концерт на тримата лауреати на конкурса.

Програмата включва Симфония № 1 от Йоханес Брамс и Концерт № 2 за пиано и оркестър солист Иван Дончев от Сергей Рахманинов. Ще бъдат изпълнени и ариите „Cortigiani, vil razza dannata“ из операта “Риголето” от Джузепе Верди (Венцеслав Анастасов – баритон), „Mi chiamano Mimi“ из операта „Бохеми“ (Пламена Гиргинова – сопран) и „E lucevan le stelle“ из операта „Тоска“ от Дж. Пучини (Георги Султанов – тенор).

Членовете на журито на Международния диригентски конкурс „Артур Никиш“ са музиканти с богат творчески опит от Европа, Русия и Съединените американски щати. Широкото географско разпространение на конкурса и престижът на участващите институции и личности гарантират необятни възможности за победителите в настоящата панорама на класическите музикални състезания, убедени са организаторите на престижния музикален форум.

Уникален е и фактът, че всички етапи от Международния диригентски конкурс „Артур Никиш“ Плевен – София ще се провеждат на живо, като по този начин се предлага още по-мащабна изява на участниците пред широка аудитория и възможност всеки ценител на класическото изкуство да добие впечатления за таланта на младите диригенти.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here