С грандиозния и емоционален концерт „Пътят…” хореографът Мартин Мочков отбеляза 25 години творческа дейност

0
243
Мартин Мочков - кончерт

С грандиозния и емоционален концерт „Пътят…” Мартин Мочков – хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен, отбеляза 25 години творческа дейност. Залата на ДКТ „Иван Радоев“ събра приятели, колеги, гости и почитатели, дошли да уважат Мартин Мочков и за пореден път да се насладят на таланта му. Своето уважение засвидетелства и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, който бе сред гостите на концерта.

„За мен е изключителна чест да съм част от празника на г-н Мочков – неговото име и талант са неразделна част от това на любимия състав на поколения плевенчани – Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Всички ние носим любовта към народната музика и народните танци в сърцата си, а г-н Мочков е израснал с тази любов и в семейството си. Пожелавам на него и на всички като него, които обичат и пазят народното творчество, здраве, творческо дълголетие, пълни зали и нека винаги имат и ценят любовта на публиката“, сподели д-р Христов.

Празничната вечер започна с откъс от емблематичното стихотворение на Вазов „Аз съм българче“, след което публиката имаше възможност да види и документалната лента „Мочков 50“, в която бяха показани архивни кадри от създаването на едни от най-емблематичните спектакли на хореографа. За човека и твореца Мартин Мочков разказваха от екрана негови приятели и колеги. А самият той сподели за себе си: „Душата ми е на 20…“.

Преди юбилейната вечер да продължи с музикалните изпълнения на участниците, с едноминутно мълчание в залата бе почетена паметта на Калоян Минков, който загуби живота си при автомобилната катастрофа на пътя Плевен – Ловеч на 11 ноември 2023 г. Калоян е трябвало да бъде един от участниците в концерта за 25-ата годишнина на хореографа, заедно с колегите си от Северняшкия ансамбъл.

Празничната вечер продължи с внушителен концерт и на сцената един след друг излязоха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Мизия” – Плевен, народният певец Христо Косашки, Ансамбъл „София 6” – гр. София, трупата на Нешка Робева, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, Фолклорен ансамбъл „Тракия” – Пловдив, детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” – Търговище, представители на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, народната певица Яница Стаменова.

Мартин Мочков е роден в гр. Плевен, където първият му учител по народни танци е Михаил Денев. Мочков неслучайно избира професията си: неговите родители Надка Томова и Величко Мочков са знакови имена в Северняшкия ансамбъл и дълбоко свързани с народното творчество – майка му е народна певица, а баща му е помощник-хореограф и танцьор. След като завършва Строителния техникум „Никола Фичев“ в Плевен, Мартин Мочков продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив и завършва специалност „Българска народна хореография и режисура”, магистърска степен. Израства като артист изпълнител и професионален хореограф в Ансамбъл „Тракия“, където работи 23 години. Автор е на четири от танците в спектаклите „Два свята” и „Орисия”, играни от трупата на Нешка Робева. През 2017 г. се завръща в Северняшкия ансамбъл като хореограф. В годините е създател и ръководител на различни фолклорни клубове за любители. Носител е на престижни отличия за свои хореографии.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here