Виртуозната руска пианистка Виолета Егорова гостува на Плевенската филхармония

0
314
Виолета Егорова - концерт - пиано

Виртуозната руска пианистка Виолета Егорова ще гостува на Плевенската филхармония. Концертът е посветен на 150-та годишнина от рождението на композитора Сергей Рахманинов и ще се състои на 30 ноември 2023 г., от 19 ч., в зала “Катя Попова” в Плевен.

Диригент ще е маестро Епифанио Комис (Италия), а в програмата са включени Концерт за пиано и оркестър № 2 от С. Рахманинов и Симфония № 1 от Й. Брамс.

Виолета Егорова е считана за една от най-добрите пианистки на своето поколение. Маниерът й на изпълнение се отличава с дълбочина и оригиналност на мисленето, новаторска интерпретация, богатство и неочакваност на нюансирането. Пианистката притежава великолепно майсторство и деликатно чувство за стил.

В началото на 90-те години на миналия век възпитаничката на Московската държавна консерватория “П. И. Чайковско” става лауреат на няколко големи международни конкурса, сред които “Виоти” (Италия, 1990 г.), “Гина Бахауър” (САЩ, 1991 г.), “Александро Касагранде” (Италия, 1992). Нейните концертни изпълнения и записи привличат вниманието на музикалната критика и обществеността.

През 2006 – 2009 г. пианистката затвърждава своя успех с победи на известни конкурси за виртуози – в Италия, Австрия, САЩ, Корея. Виолета Егорова концертира с водещи оркестри в света, солистка е на Московската академична филхармония, а репертоарът й е обширен – само концертите за пиано и оркестър са над 40.  

Пианистката свири в най-добрите концертни зали в света и е чест гост на най-големите музикални фестивали – в Италия (Del Due Mondi, Сполето; Pontino di Musica), във Франция, Швейцария, Китай (“Дни на руската култура в Харбин”), в Турция (Sanat Haber, Истанбул), в Русия (“Музиката на ХХ век”, “Руска зима”, “Рождество в Кремъл”) и в други страни.

В своята изпълнителска кариера пианистката отделя голямо внимание на камерната музика. Освен това преподава пиано в Сицилия и провежда майсторски класове в Австрия, Франция, Италия, Китай.

По нейна инициатива през 2013 година е учредена международната награда на името на Сергей Рахманинов – сред нейните лауреати са знаменити пианисти като Епифанио Комис, Владимир Ашкенази, Валерий Гергиев.

Виолета Егорова е и художествен ръководител на Музикалния фестивал Moscow ConcertFest.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here