Режисьорката Лилия Абаджиева изследва темата за чистата съвест в спектакъла „Страшният съд“

0
586
"Страшният съд"

Съвестта – най-ожесточеният ни враг, или най-ценният ни дар от Бога? Този въпрос изследва в постановката „Страшният съд“ от австрийския писател и драматург Йодьон фон Хорват именитата българска режисьорка Лилия Абаджиева. Премиерните спектакли на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще са на 18 и 30 октомври от 19 часа.

Изгубим ли чистата си съвест, губим и душата си, респективно връзката с Бога, е посланието на новото заглавие в афиша на плевенския културен институт. 101-ят му творчески сезон започва с разтърсващо, шокиращо и различно заглавие, което ни провокира да се вгледаме дълбоко в себе си. Абаджиева поставя „Страшният съд“ за първи път на българска сцена. Сценографията и костюмите са дело на Васил Абаджиев, а в състава са ангажирани актьорите Васил Витанов, Екатерина Стоянова, Георги Енчев, Роберт Янакиев, Петьо Кръстев, Генадий Николов, Мариян Стефанов, Александър Кънев, Бориса Сарафова, Сергей Константинов, Мариета Калъпова.

„Страшният съд“ е пиеса, която се занимава с етични проблеми, като дълг, етика, съвест. Кога тя се събужда, кога чувството за вина по някакъв начин обзема душата, ума и се превръща в състояние на дискомфорт, от което може човек да загуби съня си, живота си, представата за това кой е той. Спектакълът разказва за пътя, който извървява личността до момента, в който някак си признае пред себе си и пред Бога – не само пред закона, своята вина“, коментира по повод спектакъла Абаджиева.

Тя добре познава работата на актьорската трупа в Плевен, тъй като преди три години привлече вниманието на публиката с постановката си на тази сцена на пиесата „Цимбелин“ от Шекспир.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here