Режисьорът Васил Василев постави „Методът Грьонхолм“ в Театър „Антон Панов“ в Струмица

0
1113

Режисьорът Васил Василев, който е и директор на плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, постави „Методът Грьонхолм“ в Театър „Антон Панов“ в Струмица, Северна Македония. Премиерата е тази вечер, 20 януари, от 20 часа.

Автор на пиесата е каталонският драматург, сценарист и преводач Жорди Галсеран. Заглавието е психологически трилър, изобличаващ порочните взаимоотношения между големия бизнес и малкия човек, готов да жертва морала заради кариерата и доброто заплащане. Името на пиесата е заимствано от специална техника за подбор на персонал, разработена от шведски психолог.

Четиримата персонажи кандидатстват за високоплатена работа в огромна международна компания, но те няма да минат през стандартно интервю. Ще бъдат затворени в стерилното пространство на офиса и ще бъдат подложени на серия от психологически задачи, като крайната цел е да бъдат разкрити слабостите на всеки от кандидатите.

Васил Василев

Васил Василев отнася проблемите към съвремието. “В съвременния контекст светът ни се разкрива като свят на представяне, представителен свят, в който сме манипулирани, но и ние манипулираме другите. Следователно, възникват няколко въпроса: Какво е истина и какво е илюзия? Можем ли да живеем в свят на илюзии и симулации? И можем ли да кажем „не“ на такъв манипулативен свят, като единствен начин да запазим себе си и своята духовност?

Оказва се, че прекарваме голяма част от живота си, сменяйки маските си, наложени ни от невидими управници и идеологията на успеха на всяка цена. Пред нас е вечната борба – да бъдем себе си, или да се предадем на съблазните“, коментира своята интерпретация на пиесата режисьорът.

Музиката на постановката е дело на Милен Апостолов, сценографията е на Валентин Светозарев, а костюмите – на Ванчо Василев. В ролите влизат актьорите Горан Ников, Танкица Стоянова, Игор Тодоров и Ванчо Василев.

„Методът Грьонхолм“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here