Актьорът Весeлин Плачков ще изиграе Бенковски във филма за Христо Ботев на режисьора Максим Генчев (трейлър)

0
1742
Весeлин Плачков
Снимка: Impressio

Весeлин Плачков ще изиграе Георги Бенковски във филма за гениалния български поет и революционер Христо Ботев на режисьора Максим Генчев. Новината, която сподели самият Генчев, предизвика множество положителни реакции сред почитателите на актьора от Плевенския край, който изигра Левски във филма „Дякон Левски“ на същия режисьор. Феновете на Веселин Плачков са убедени, че „той ще се справи с ролята на Бенковски, щом си е свършил работата като Левски.“

Плачков е оценен като пламенен, категоричен, твърд – все качества, с които Бенковски блести. Самият актьор коментира, че за него е чест да пресъздаде образа на Бенковски в кинопродукцията.

Филмът за Ботев се реализира изцяло с дарения. Отзовават се все повече българи, както от стараната, така и от чужбина. „Широката народна подкрепа означава, че скоро ще го заснема. Идеята е филмът да бъде показан във всеки кът на Родината! За целта нека кметовете направят откупка на филма, според бюджета си за култура, срещу пожизнено право да го показват безплатно на хората си! С този филм целя да вдъхна “любов жива за свобода….”, коментира по повод лентата Генчев.

Деян Жеков (Христо Ботев) и Неда Спасова (Венета) в сцена от филма

В ролята на Ботев влиза младият актьор Деян Жеков. „Да изиграя Ботев е единствената роля, за която съм мечтал! Правим прекалено малко филми за смислените неща и проблеми. В историята ни има толкова невероятни, силни и забележителни личности, за които не казваме и дума. Това не мога да го разбера и всеки ден се моля да се промени“, споделя той.

А Максим Генчев добавя: „Мисля, че и самият Ботев би харесал този актьор. Той е чист. Актьор, който не е суетен. Аз не съм виждал такова нещо. 45 години съм в тази професия, просто такова чудо няма. Той се смущава да се гледа. Той не играе образа, той го изповядва. И моето усилие е да го озаптявам, защото е изключително емоционален. В „Сфумато“ играе епични трагедии. Умее да поднася слово, много е талантлив“.

Деян Жеков

Режисьорът пояснява, че темата на филма е “Кое е накарало един учител (даскал) да развее знамето “свобода или смърт”! „Ботев е наследник на отец Паисий, изповядващ Божествената правда на Йоан Златоуст. Той е световен хуманист, който пролива кръвта си за човешкото право на свобода от робство в морален и физически план. Като националреволюционер не е на висотата на Левски и Гарибалди, но като поет и публицист е надскочил всички световни мислители за времето си и до днес негови стихове красят Сорбоната! Ботев е наш, но не е един от нас и неговата промисъл за свобода е трудно разбираема, опасна, но и вдъхновяваща сила за родова памет!“, смята още Максим Генчев.

В ролята на Стефан Стамболов ще се превъплъти актьорът Филип Филипов, Симеон Гълъбов ще изиграе Георги Обретенов, Георги Кадурин ще е владиката Панарет Рашев, Неда Спасова от сериала „Откраднат живот” ще създаде образа на Венета – любимата на Ботев, Атанас Петков играе Станю Хитров, а Ники Илиев ще се превъплъти в душманина на Ботев на име Джам Бол. Самият Максим Генчев ще изиграе чорбаджи Симов.

По-голямата част от филма ще бъде снимана в Калофер, само някои от сцените ще са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин.

Работният трейлър на кинопродукцията вече предизвика огромен интерес с актьорската игра, качеството на заснемането и перфектния звук.

Сцена от филма

Професор д-р Пламен Павлов:

„За Христо Ботев в ролята му на учител се споменава като периферна подробност от неговия кратък, но бурен живот. Разбира се, учителското поприще бледнее пред значението на Ботев в борбата за национално освобождение и в българската литература. И все пак, връзката на младия калоферец с учителската професия не трябва да се омаловажава и игнорира. Затова държим да отбележим, че отношението на Ботев към мисията на учителя е вярно доловено от режисьора Максим Генчев. Неговият филм, все още в процес на снимки (проблем, както винаги в подобни случаи, е финансирането на продукцията), е очакван с интерес от публиката, жадна за осмисляне на историята. Така или иначе, интуицията на човека на изкуството като че ли се оказва по-силна от аналитизма на учените.“

Георги Бенковски:

“На първо място в сърцето на мъжа стои родината. Чак след това майката, любимата жена и децата. Ако я няма родината, ако не е свободна, всичко друго няма стойност. Но ако създаде семейство, ако му се родят деца, преди да е изпълнил основния си дълг, ще се тревожи за техния живот и ще се държи като страхливец!”

***

“СВОБОДАТА е просто нещо.

СВОБОДАТА значи държавата да не пречи да работиш, каквото искаш, и да те пази от разбойници!

СВОБОДАТА е да има закони, които всички да спазват и за всички да са еднакви.

СВОБОДАТА е равни права, равни задължения!”

Трейлърът на филма за Ботев:

https://filmfreeway.com/BOTIeV

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here