Режисьорът Димо Дешев дари свои авторски произведения на Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в Плевен

0
136
книги Димо Дешев

Известният плевенски режисьор Димо Дешев дари три издания на Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в Плевен. Творецът е подбрал “Театрални мигове от вечността 1870-2022 г. Спомени за отминалото време, за Хората и за оставената диря…” от Иван Митев – русенец, актьор в МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, и две свои авторски произведения: “Записки по българските истории. Хумористична теория за нашия народ” (2018 г.) и сборника с драматургични произведения “Пиеси” (2019 г.).

“Театрални мигове от вечността“ е една по-друга история на търновския театър – чрез хората, които са го създали, работили са в него като актьори, режисьори, директори, художествени специалисти, технически лица, или хора, свързани по някакъв начин със сцената. Енциклопедията от лица е плод на дванайсетгодишен пионерски труд на Иван Митев, чувство за определеност, любов и себеотдаване. Посветена е на 125 години от рождението на Константин Кисимов, 70 години професионален Драматичен театър и 50 години Музикален театър в старата столица.

Между снимките и анотациите читателят ще открие частиците от многолетния човешки пъзел на Търновския драматично-музикален театър, а между тях – и много изтъкнати и познати имена, като тези на Константин Кисимов, Илка Зафирова, Петър Пенков (майор Каназирев от филма „На всеки километър“), Леон Даниел, Николай Фол, Кръстьо Мирски и много, много други. А също и русенски режисьори и актьори, като Елена Стефанова, Слави Шкаров, Любомир Кънев, Мариян Савов, Александър Беровски и др.

В своите “Записки по българските истории” Димо Дешев прави опит да провокира читателя да погледне с усмивка на това, което ни се случва, и това, което ни заобикаля, за да го осмисли от друг ъгъл. Авторът разказва тъжно-смешни истории за едни отминали времена.

„Наричам първата книга на Димо Дешев букет, тъй като в нея има всякакви цветя от годините на „соца“ и последвалата прехождаща демокрация, чието истинско лице едва ли някога ще видим. Какви ли не аромати се разнасят от страниците й – смешни, весели, абсурдни, гротескни, тъжни, че дори и трагични в своята накъсана и задъхана, а на места дори анекдотична форма.

Всичко писано от Димо Дешев през годините носи белега на своето време, на неговите безсмислени завихряния и глупашки случвания и случки, които хем ни разсмиват, хем ни озадачават и ни карат да се питаме: как е възможно да сме живели така, как е възможно все още да живеем така? Е, отговорът е – възможно е! Но все пак остава смехът, добронамереността и чувството за съпричастие въпреки безобразията на времето”, пише в послеслова си към книгата редакторът Емил Андреев.

Четивото е илюстрирано с прекрасните карикатури на Георги Чаушов, Ивайло Нинов и Красимир Коцев

Другата книга на Димо Дешев е събрала четири негови пиеси. Това са моноспектакълът “Страсти Илиеви” (с четиринадесет постановки, включително на македонски език), „Лабиринт“ (с една постановка), „Селото на вампирите“ (с пет постановки) и „Фата Моргана“.

“Да се пишат пиеси означава да се създава истинска история на театъра. Надявам се някои от моите пиеси, както и на колегите драматурзи да останат във времето, да надживеят авторите си и да бъдат живо свидетелство на историята на театъра в този отрязък от историческо време”, коментира Димо Дешев и призовава всички да отварят по-често книгите и да четат.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here