С панихида и изложби ще бъде отбелязана 145-та годишнина от Плевенската епопея 1877 г.

0
257
Панорама

С панихида и изложби ще бъде отбелязана 145-та годишнина от Плевенската епопея 1877 г. Организатори на проявите са Община Плевен и Регионалният военноисторически музей – Плевен.

Панихида в памет на загиналите воини по време на Третия щурм за Плевен на 11 септември 1877 г. ще бъде отслужена на 9 септември, от 11.00 ч., пред Костницата в Скобелевия парк – музей.

Изложба живопис „145 г. Плевенска епопея 1877 г .” с 15 картини от фонда на РВИМ – Плевен ще бъде открита в 11.30 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, а постерната изложба винил “Медицинско обслужване“, посветена на 145 г. Руско-турска война 1877/78 г., ще бъде експонирана в парка при Къщата-музей „Цар Освободител Александър II“.

За панихидата

През 1882 година бащата на младия капитан Сергей Николаевич Матерн от Ревелски полк, загинал на Зелените възвишения и погребан в братска могила в Скобелев парк, подарява на църквата „Свети Николай” в Плевен евангелие с молба всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички загинали воини в Третия щурм.

През 1907 г., по инициатива на Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, се отслужва панихида в памет на загиналите на 11 и 12 септември 1877 г. в Третия щурм за Плевен руски и румънски воини. С малки прекъсвания във времето този ритуал става част от обществения и духовен живот на Плевен.

След края на войната около руските паметници, братски могили и бойни полета българският народ издига нови паметници, превръща ги в паркове и вече 145 години им отдава заслужена почит.

За изложбата „145 г. Плевенска епопея 1877 г .”

Изложбата представя в хронологичен ред моменти от петмесечните боеве за Плевен. Вниманието е насочено към Третия щурм за града.

Христо Бояджиев, един от авторите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, е включен с два портрета – на Розенбом и Попеску, и картината „Посрещане на руските войски в Плевен на 10 декември 1877 г.“. Полковник Розенбом е убит на една от улиците в Плевен по време на Първия щурм. Ранен е два пъти, но не напуска поверения му полк. Майор Попеску, офицер от румънската армия, е герой в Третия щурм за Плевен.

Сашо Рачев – творец на исторически платна и добър пейзажист, пресъздал почти всички важни моменти от Освобождението на Плевен. В експозицията участва с картините „Александър II приема пленения Осман паша на 11 декември 1877 г.“ и „Заседание на военния съвет на 12 декември 1877 г. в село Пордим“.

Впечатляваща е картината на художника Иван Иванов „Четвърта атака на Плевен няма да има. Строежът на Тотлебеновия вал“. Авторът е представен и с „Третата атака на Зелените възвишения“.

В изложбата са експонирани платна на художниците: А. Угринова, М. Ананиев, Б. Ненов, Г. Димитров. Акценти сред картините са портретите на ген. М. Скобелев – герой от Плевенската епопея, и на ген. Е. Тотлебен, командващ блокадата на Плевен.

Изложбата „145 години Плевенска епопея 1877 г.” ни връща към един от най-важните моменти от историята на нашия град – епичните боеве за Освобождението на Плевен, решили изхода на Руско-турската война 1877-1878 г.

За постерната експозиция „Медицинско обслужване“

Представена е информация за медицинското обслужване по време на петмесечната Плевенска епопея, в която медиците извършват огромна работа. От края на месец юли до ноември 1877 г. в медицинските пунктове край Плевен са направени 110 сложни операции и повече от 600 гипсови превръзки.

Специален постер е посветен на известния руски учен и хирург Николай Пирогов, за който основно правило е „Болните за мен са на първо място“.

В изложбата е насочено вниманието и към баронеса Юлия Вревская – една от многото милосърдни сестри, които се грижат за болните и ранените на бойното поле. Със средства от продажбата на наследствено имение, баронеса Вревская сформира доброволчески отряд от 22 милосърдни сестри. Осигурява им се всичко необходимо, за да се грижат за ранените по време на войната.

Един от постерите акцентира върху участието на българи във военномедицинската служба. Представена е информация за д-р Константин Везенков – лекар на III опълченска дружина.

Информация: Д-р Галин Димитров от РВИМ-Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here