Регионалният исторически музей в Плевен представя интересни изложби в “Нощта на музеите и галериите”

0
134
Регионален исторически музей - Плевен
Фотоколаж: Регионален исторически музей - Плевен

Регионалният исторически музей в Плевен ще представи интересни интересни изложби в “Нощта на музеите и галериите” – 11 май.

Експозицията Жените в обществото” е реализирана по проект на Регионалния исторически музей в Русе. Тя проследява проявите на модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие. Включва 11 постера с фотоси и текстове и 13 уникални кукли, които показват различни реплики на автентични костюми, свързани с модните тенденции в градското облекло, от музейната колекция в Русе. В изложбата са включени експонати на отделите “Етнография” и “Нова най-нова история“, съхранявани във фонда на Регионалния исторически музей в Плевен. Изложбата ще бъде експонирана в I- ва изложбена зала на РИМ –  Плевен.

Посетителите ще могат да се насладят и на фотоизложба “Поглед към гнездото на скалния орел“ на Националния природонаучен музей при БАН. Концепцията е на Ивайло Ангелов, докторант в Националния природонаучен музей. В периода 2021-2023 година той изследва скалния орел в България, като си поставя за цел да осъществи първото в страната картиране на всички гнездови територии на този биологичен вид, като паралелно с това проучи заетостта на птиците в семейни двойки, отчете възрастовата им структура, изследва храната им. Изложбата показва моменти от развитието на малкото орле – от неговото излюпване до напускане на гнездото. Откриването на изложбата е в 19,30 ч., в I- во изложбено фоайе на РИМ – Плевен.


Частният музей “Аретè” гостува в Плевен с изложбата „Армията на Бога“. Колекцията съдържа оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи на светци воини (Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина и др. ), както и оригинални артефакти, открити в съвременните български земи, от Праисторическата епоха до Късната античност. Иконите са от периода на Възраждането – XVIII-XIX в., изработени са върху дървена плоскост и представляват изображения от християнството, акцентиращи върху воинските добродетели. Официалното откриване ще е в 19 ч., в III-та изложбена зала на РИМ – Плевен.

Изложбата “Личности и събития в българския спорт“ представят Асоциация “Докосни дъгата“, Община Плевен и Регионалният исторически музей – Плевен. Тя включва дарения от известни български спортисти, предоставени от д-р Денислава Ангелова – председател на УС на Асоциация “Докосни дъгата“. Представени са личности като Григор Димитров, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Петър Лесов, Станка Златева, Армен Назарян, Елица Янкова, Божидар Андреев, Божидар Темелков, Детелин Далаклиев, Ренета Камберова, Цвета Галунова, Антъни Иванов, Йосиф Панов, Ивет Горанова, Матей Казийски, Стефка Великова, Мадлен Радуканова, Асен Великов, Димитър Илиев и др.

Експонирани са екипи и награди на български футболисти, участвали в Световното първенство в САЩ`94: Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов. В колекцията може да се види и част от екип на Майкъл Джордан с автограф. Експозицията ще бъде открита в 18,30 ч., във II- ра изложбена зала на РИМ – Плевен.

Трио „Тенорите” ще се изяви от 20:30 ч. в двора на музея.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here