Три артистични работилници и концерт под звездите предлага Къщата на художниците в Нощта на музеите и галериите

0
245
Къща на художниците

Три артистични работилници отварят в Къщата на художниците в Плевен в Нощта на музеите и галериите 11 май, информира художничката Владимира Йорданова, уредник в артцентъра. В 18:00 часа започва работилница за керамични къщички. Желаещите ще могат да създадат фигуркта на къща от глина. “Глината е своенравен материал, който учи на търпение, наблюдение, адаптиране, внимание, постоянство… Къщата от своя страна винаги е била символ на дома, топлината, уюта и обичта. В литературата и психологията често се използва и като символ за вътрешния свят на човека. Проучването на къщата може да представлява процес на самооткриване и развитие на личността”, коментира Владимира Йорданова.

Участниците в работилницата ще се отдадат на емоцията, като потънат в артистичната атмосфера и последват свободата на изразяване. Те ще въплътят своя вътрешен дом в керамична къщичка и заедно ще изградят общност на подкрепа, разбиране и афинитет към творчеството, точно както Къщата на художниците е дом на изкуството, приемствеността и обичта.

Творчески музикален уъркшоп е другото предложение на домакините към плевенчани. Изобразителното изкуство и музиката винаги са се допълвали, като музиката допринася за изживяването при възприемането на изобразително изкуство. Слушателите ще бъдат насърчавани да изразят преживяванията си върху платно, докато музиката звучи около тях. Те могат да реагират на фраза или промяна в мелодията, избирайки да запишат думи, да нарисуват картина или абстрактна рисунка. Слушането и творчеството заедно ще създаде усещане за споделено преживяване. Процесът ще бъде воден и подкрепян от опитен художник, който е и преподавател.

Детската приложна работилница “Вълшебни лица” е насочена към децата на възраст между 6 и 12 години, които ще имат възможност да създават интересни лица с помощта на професионален ръководител.

“Децата по свой начин ще пресъздадат виждането си за човешкото лице. Заниманията с изкуство имат много ползотворни ефекти върху детското съзнание. Те намаляват стреса и помагат да се развият важни моторни и физически умения, поощряват въображението и култивират чувствителността. Провокират децата да си взаимодействат със средата и ги научават как да я осмислят и как да боравят с нея. В нашето ателие те ще създадат нещо свое, с което ще се гордеят”, пояснява още Владимира Йорданова.

В 20:00 часа гостите на Къщата на художниците ще могат да се насладят и на концерт под звездите, подготвен от ученици от Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here